Skip to content

6 najgorih dječjih prehrambenih navika i načina da ih prevladate

Zdrava prehrana ključna je za sve, ali još više za zdravlje i dobrobit djeteta. Svi razumijemo važnost dobre prehrane i tjelovježbe, ali kako nahraniti izbirljivca ili potaknuti dijete koje mrzi sport da se igra vani?

Važno je naučiti kako održati svoje dijete zdravim uz pravilnu hranu i tjelovježbu. Adekvatna prehrana ključna je za osiguranje cjelokupnog emocionalnog i fizičkog zdravlja vaše djece. Dobre prehrambene navike pomažu u sprječavanju kroničnih bolesti u budućnosti, uključujući pretilost, bolesti srca, rak i dijabetes.

Razumijevanjem djetetovih prehrambenih navika roditelji se mogu bolje pripremiti za procjenu nutritivne primjerenosti prehrane svog djeteta i osigurati da ispunjava minimalne prehrambene zahtjeve za održavanje boljeg zdravlja. Baveći se svakim od ovih čimbenika pojedinačno, možete osigurati da vaše dijete može zadovoljiti minimalne prehrambene potrebe na dnevnoj bazi.

Evo šest najgorih prehrambenih navika koje naša djeca imaju i što kao roditelj možete učiniti u vezi s njima:

1. Preskakanje obroka prvenstveno doručka

Preskakanje obroka, a posebno doručka jedna je od najčešćih dječjih grešaka u prehrani. Doručak je važan obrok za cijelu obitelj, a posebno za dijete. Smisao doručka je da tijelo vašeg djeteta nahrani proteinima i energijom koja mu je potrebna za početak dana i da ga iznese do ručka. Doručak također može pokrenuti metabolizam vašeg djeteta, što pomaže u kontroli tjelesne težine, raspoloženju i uspješnosti u školi. Dajte svom djetetu milk shake od jagode ili milk shake od čokolade ako mu smeta piti obično mlijeko. Voćni sokovi bogati su snažnim antioksidansima i idealan su dodatak doručku. Kriške sira na kruhu od cjelovitog zrna ili khakri od cjelovitog zrna pšenice služe kao ukusna i zdrava hrana za doručak. Zelene mung klice pomiješane s nasjeckanom zelenom salatom i začinjene ribanim sirom i skutom, rižin kheer/kaša od mlijeka, badema, sjemenki sezama i jaggera, mlijeko i muesli, jaja s rotijem ili pšenični kruh nekoliko su hranjivih opcija za vaše dijete. Odaberite opcije u kojima će vaše dijete najvjerojatnije uživati, jer raznolikost poboljšava svačiji apetit

2. Pretjerano grickanje

Grickanje kod djece je neizbježno i roditelji ne trebaju brinuti zbog toga ili osuđivati ​​i zabranjivati ​​djeci grickalice. Grickanje između obroka zdravo je sve dok je izbor međuobroka prikladan, a kao roditelji, trebali bismo težiti tome da svojoj djeci budemo dostupni mudri izbori grickalica. Pogrešno je mišljenje da hrana uz obroke treba biti zdrava, a grickalice ne moraju biti zdrava. Problem nastaje kada imaju tendenciju da jedu previše masnoće i kalorične grickalice.

Ključno je potaknuti ih da konzumiraju grickalice koje su bogate hranjivim tvarima, a ne brzu hranu s malo hranjivih tvari. Zdravi međuobroci za djecu uključivali bi voće, orašaste plodove (bademe i kikiriki), klice bhel, frankije od povrća ili piletine (napravljene s kruhom od cjelovitog zrna pšenice), mliječne proizvode poput skute, svježeg sira (paneer), tofua (napravljenog od mlijeka), pečenog ili kuhanog na pari kukuruz, voćni sokovi, dosa, idlis, dhoklas, itd.

3. Visoko uživanje u nezdravoj hrani

Nezdrava hrana je prerađena i rafinirana hrana koja je nutritivno bezvrijedna, ima malo vlakana i najlakši je način za unos neželjenih kalorija. Jednokratna konzumacija ove hrane je prihvatljiva ako se djeca inače hrane uravnoteženo i zdravo. Ali kada postane ovisnost, može dovesti do nedostataka, ironično kao rezultat prekomjerne prehrane. Ako djeca nastave zanemarivati ​​uravnoteženu prehranu dok se pridržavaju brze hrane, riskiraju pothranjenost i slabljenje imuniteta. To dovodi do čestih prehlada, alergija, astme, neredovitog menstrualnog ciklusa kod djevojčica, niske razine energije i poteškoća u koncentraciji, lošeg uspjeha u školi, pretjerane gladi, zatvora, promjena raspoloženja, depresije, iritacije i popis je beskrajan.

Kao roditelji, trebali biste ih poticati da pravilno jedu u vrijeme obroka kako ne bi osjećali glad između obroka i težili brzoj hrani.

4. Zanemarivanje vježbi

Biti tjelesna aktivnost ključna je komponenta dobrog zdravlja za svu djecu. Pomaže u jačanju mišića, kontroli njihove težine i smanjenju rizika od bolesti povezanih s pretilošću. Ključ je pronaći aktivnosti u kojima vaše dijete uživa. Mogućnosti su brojne – od skakanja, udaranja, hvatanja, klizanja, do vožnje bicikla, tenisa, nogometa, plesa ili čak badmintona. Kad djeca pronađu aktivnost koja im je zabavna, radit će je često.

5. Ograničen unos povrća

Svi znamo zdravstvene dobrobiti svježeg voća i povrća i niz vitalnih hranjivih tvari i antioksidansa koje oni pružaju. Jedini problem je što ih naša djeca odbijaju staviti u usta.

Nekoliko sigurnih načina za ubacivanje povrća u njihovu prehranu su:

a. Kuhanje, miješanje i dodavanje u juhe, kečape, pizzu i umake za tjesteninu.

b. Cijeđenje soka od povrća poput mrkve i cikle (sirovo) zajedno s voćem po izboru (naranča, slatka limeta)

c. Kuhano povrće osušite na zagrijanoj tavi na malo ulja i dodajte kao nadjev za sendviče, chapattije i parante.

d. Priprema panira/pilećih kotleta sa špinatom, mrkvom ili graškom kao dodatkom.

e. Poslužite ih rajčicama, krastavcima, štapićima mrkve s vrhnjem, sirom ili skutom.

Prije svega, imajte na umu da će vaše dijete modelirati prehrambena ponašanja koja vidi kod kuće. Ako ste izbirljivi po pitanju prisustva povrća na vašem tanjuru, sasvim je jasno da bi i vaše dijete to učinilo. Održavajte zdrav i uravnotežen pristup prehrani i vjerojatnije je da će vaše dijete učiniti isto.

6. Zamjena obroka suplementima-

Dobro uravnotežena prehrana s nutritivno bogatim obrocima i međuobrocima može osigurati sve vitamine i minerale potrebne djetetu. I to je najbolji način da im ih pružite. Ako se vaše dijete pravilno hrani, nema potrebe davati dodatne dodatke prehrani. Uvođenje bilo kakvih dodataka prehrani ili vitamina trebalo bi biti učinjeno samo prema savjetu liječnika i isključivo na temelju nutritivnih potreba vašeg djeteta te kao dopuna njegovoj prehrani, a nikako kao zamjena za obrok.

Jedan zajednički nazivnik za navođenje djece da se zdravije hrane i izbjegavaju te loše prehrambene navike je vaša aktivna uloga u pružanju zdrave hrane. Steknite naviku da ovu hranu učinite dostupnijom svom djetetu i uskoro ćete vidjeti promjenu u njegovim prehrambenim navikama. Radite sa svojim djetetom na poticanju zdravog načina života koji uključuje zdrave prehrambene navike i redovitu tjelovježbu. Možda ćete oboje imati koristi od toga.