Skip to content

Baker’s Edge čini vegansku mesnu štrucu dobrom!

Prilikom mog posljednjeg posjeta Sjedinjenim Državama, unatoč tome što sam 2 tjedna kupovao veganske sastojke i kuhinjske potrepštine koji nisu dostupni u Japanu, propustio sam kupiti jednu stvar. Kao česti pekar, bio sam uzbuđen isprobati inovativne posude za pečenje iz Baker’s Edgea i dvoumio sam se da li kupiti njihovu posudu za kolače Edge ili jednostavnu posudu za lazanje.

Za one koji ne znaju, posuda za brownie Edge dizajnirana je tako da svaki komad browniea ima najmanje dva ruba (budući da mnogi ljudi više vole jesti uglove konvencionalnih brownieja), a posuda za lazanje Simple dizajnirana je za pripremu lazanja koje su hrskav po rubovima, ravnomjerno pečen i ne gubi oblik kada se reže.

Prema Baker’s Edgeu, osim što je 50% veći od posude za kolače, njihova posuda za lazanje dizajnirana je posebno za rezance standardne veličine i ima neprianjajući premaz za hranu s visokim sadržajem proteina (tj. meso i sir). S druge strane, neprianjajući premaz Edge posude za kolače napravljen je za hranu s visokim udjelom šećera. Još jedna velika razlika je ta što tava za lazanje ima “tvrdu anodizaciju” za snagu i veće ručke.

Ove tave nisu jeftine (35 dolara za kolače i 50 dolara za tavu za lazanje), a znala sam da neće biti ni slanje u Japan, pa sam se pokušavala uvjeriti da bi samo jedna vrsta bila dovoljno dobra. Kako sam veganka, nije mi smetao poseban premaz na posudi za lazanje. Dakle, svelo se na veličinu: mogu li živjeti s pravljenjem malih lazanja u tavi za kolače ili korištenjem tave za lazanje za pečenje kolačića?

Pa, život je prekratak za kompromise, pa sam kupio oboje. A budući da mi nijedan preprodavač ne bi poslao tave u Tokio, kupio sam još jednu tavu za kolače za svog prijatelja koji se potrudio da mi ih pošalje (bio je oduševljen). Nekoliko dana kasnije tepsije su konačno bile u mojim rukama i jedva sam čekala da krenem s pečenjem.

Kako uvijek imamo višak okare (sojine pulpe) iz našeg proizvođača sojinog mlijeka, prva stvar koju sam napravio u tavi za lazanje bila je mesna štruca od okare Messy Vegetarian Cook sa švedskim umakom od gljiva iz Voracious Vegan. Posude su učinkovitije i brže se peku od običnih posuda za pečenje, pa je mesna štruca ispala malo hrskava oko rubova, ali svaki dan je bolja od mokre štruce. Možda se čini smiješno da u ovim fancy tavama pripremam nešto što ne košta praktički ništa (zahvaljujući okari), ali dobra oprema doista čini razliku u okusu i čini kuhanje ugodnijim.

Od tada sam pripremala veganske lazanje u tavi za lazanje, a i to je bilo lako jer nema pogađanja koliko će vam rezanaca trebati, ravnomjerno se peku i zato su svaki put jednako ukusne. Povrh toga, recepti za brownie koje sam do sada isprobao u tavi za brownie Edge ispali su s mekim rubovima i vlažnim središtem. Budući da podmazivanje posuda nije potrebno, hrana je zdravija, a i čišćenje je brzo.

Obje ove tave napravljene su da traju i bile su vrijedne truda i cijene da ih se dočepam. Dakle, ako ste bili znatiželjni da isprobate kuhanje u Edge posudama, samo naprijed i razbacite se!