Skip to content

Dijabetes tipa 2 – zamjene za meso koje će vam pomoći u planiranju vegetarijanskih obroka prilagođenih dijabetičarima

Planiranje obroka ako ste osoba s dijabetesom tipa 2 može biti izazovno jer morate osigurati pravu ravnotežu ugljikohidrata, masti i proteina u svakom obroku. Ako ste i vegetarijanac, planiranje obroka može biti još veći izazov. Važno je osigurati da unosite dovoljno proteina kako biste ostali siti tijekom dana i ne biste unijeli previše ugljikohidrata. Evo nekoliko zamjena za meso koje će vam pomoći u planiranju vegetarijanskih obroka prilagođenih dijabetičarima…

1. Grah. Grah ima puno proteina i vlakana i može biti dobra zamjena za meso u mnogim receptima. Isprobajte ih u juhama, čiliju, složencima, tacosima i hamburgerima. Grah u konzervi odlična je namirnica koju imate pri ruci kada nemate vremena. Možete pripremiti zdrav obrok bez potrebe za kuhanjem. Isprobajte leću, grašak i veliki sjeverni grah za visokoproteinske sorte.

2. Tofu. Tofu je također u obitelji graha – napravljen je od soje koja je grah s visokim sadržajem proteina. Tofu je uobičajena namirnica vegetarijanske prehrane jer se lako može zamijeniti mesom u mnogim receptima. Pokušajte ga peći na roštilju ili pirjati za dodatni okus, a zatim ga koristite kao zamjenu za piletinu, svinjetinu ili govedinu u receptima kao što su prženje, složenac, lazanje ili salata. Također možete koristiti tofu u desertima poput pite za preobrazbu visokoproteinskog recepta.

3. Slanutak. Slanutak je također visokoproteinska vrsta graha. Posebno su dobri za usitnjavanje i korištenje umjesto piletine ili tune u salatama, zamotuljcima ili receptima za tjesteninu. Ili ih umiješajte u juhe ili humus. Slanutak se također može koristiti za izradu deserta bogatih proteinima i vlaknima poput tartufa i kolačića koji neće povisiti šećer u krvi.

4. Portobello klobuci gljiva. Vršci ovih gljiva imaju mesnat okus, a mogu biti idealna zamjena za hamburgere i sendviče. Pokušajte ih ispeći na roštilju za okus koji najviše podsjeća na hamburger. Ili ih skuhajte i punite rajčicama i sirom. Portobello gljive su dobar izvor proteina, kao i vitamina i minerala.

5. Kvinoja. Iako je kvinoja član obitelji žitarica, može poslužiti i kao zamjena za meso. To je zato što je to kompletan protein – osigurava sve aminokiseline koje naše tijelo ne može proizvesti samo. Također je dobar izvor vlakana i neće povisiti šećer u krvi. Koristite kvinoju umjesto mesa u receptima za juhu i tjesteninu ili je dodajte na vrh salate.

Mnogi ljudi su se okrenuli vegetarijanskoj prehrani iz raznih razloga. Ispravno planirana, vegetarijanska prehrana vrlo je zdrav način prehrane za dijabetičare tipa 2 i snižavanje šećera u krvi i tjelesne težine. Promjene u prehrani temelj su liječenja dijabetesa tipa 2: kao i uvijek, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.