Skip to content

Dijeta i rutina vježbanja Jacka LaLannea

  • by

Poznata rutina prehrane i tjelovježbe Francoisa Henrija LaLannea (1914.-2011.) otvorila mu je put da postane američka zdravstvena ikona. Otvorio je prvu javnu teretanu u Oaklandu, Ca, a najpoznatiji je po svojoj TV emisiji o fitnessu. No, počeo je kao ovisnik o junk foodu kao klinac sve dok ga nije osramotio neuspjeh na rutinskom tjelesnom pregledu u školi. To ga je uznemirilo i motiviralo da pohađa zdravstvena predavanja koja su mu promijenila život.

VJEŽBATI: LaLanneova rutina vježbanja započela je nizom istezanja u krevetu čim se probudio oko 5 ujutro. Zatim je otišao u jednu od svojih soba za utege, jedna je imala slobodne utege, a druga sprave za dizanje utega. Jedan dan je radio za donji dio tijela, a drugi za gornji dio tijela, a cijela se rutina mijenjala svakih 30 dana. Nakon 90 minuta dizanja utega otišao je u bazen na plivanje i vježbe u vodi još 30 minuta.

DIJETA: Jeo je samo dva obroka dnevno. Prvi obrok je bio u 11 sati nakon treninga, a drugi oko 19 sati obično u kafiću sa suprugom. Njegov doručak se sastojao od voća, zobene kaše, juhe i četiri bjelanjka.

Njegove restoranske večere započinjale su salatom od 10 sirovih povrća i četiri tvrdo kuhana bjelanjka. Gotovo svaku večer jela se riba, a povremeno pečena purica. Nije jeo druge vrste mesa i nije grickao između obroka. Njegov sokovnik postao je popularan jer Jack jednostavno nije mogao pojesti toliko sirovog povrća. Otkrio je da je cijeđenje sokova olakšalo konzumiranje velike količine povrća koje je želio.

VITAMINI: Uz discipliniranu prehranu, Jack je dnevno uzimao 40 do 50 vitamina i minerala. Popis je predugačak za ispisati ovdje, ali može se pronaći na njegovoj web stranici. Međutim, nikada se nije oslanjao na dodatke prehrani kao zamjenu za bilo koju hranu, samo je na to gledao kao na “policu osiguranja”.

ALKOHOL: Budući da je i sam bio Francuz, vjerovao je u ispijanje vina jer je primijetio da Francuzi žive duže u svojoj vinskoj kulturi. Dopuštao si je to zadovoljstvo osim svoje discipline, a čak se ponekad znao i napiti.

Posljednju knjigu objavio je kada je imao 95 godina. Živite zauvijek mladi to je utjecalo na to da svoj doručak promijenim na zobene pahuljice i grožđice-njegov omiljeni. Preminuo je nešto više od godinu dana kasnije u 96. godini života od upale pluća.

ZAKLJUČAK: Postoje sporna područja u njegovoj rutini. Istina je da je Jack stavio utege ispred aerobnih vježbi. U svojoj je prehrani većinu proteina dobivao iz bjelanjaka i ribe, a ne iz različitih izvora. Njegova velika konzumacija vitamina možda nije puno pomogla jer su stope apsorpcije tada bile niže. I vjerojatno je ponekad pio malo previše. No, izdvaja ga njegova dugogodišnja predanost zdravoj prehrani i zahtjevnoj tjelovježbi.

Alen, R. 4-8-15 Jack LaLanne vježba Preuzeto s muscleprodigy.com/jack-lalanne-workout/