Skip to content

Dijeta za giht – hrana za giht koju treba izbjegavati s jelovnikom

Ako patite od gihta, morate znati da je on uzrokovan nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima ili u tkivima koja okružuju određene zglobove. Pravi uzrok gihta je povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi zbog metabolizma purina.

Karakteristike gihta uključuju bol, oticanje, povećanje zglobova, deformaciju i oštećenje zglobova. Simptomi gihta uključuju iznenadnu goruću bol, oticanje, toplinu i ukočenost u zglobu ili zglobovima, nisku temperaturu (rijetko).

Dijeta za giht: Kako bi se smanjila razina mokraćne kiseline u krvi, preporučuje se ići na dijetu s malo ili bez purina i ograničiti hranu s visokim udjelom purina. Također se preporučuje da redovito vježbate kako biste smanjili težinu, budući da se čini da je pretilost čimbenik koji pridonosi u nekim slučajevima gihta.

Izbacite svu hranu s visokim sadržajem purina kao što su sardine, inćuni, meso organa itd. sa svog jelovnika. Pokušajte ograničiti umjerenu hranu kao što su plodovi mora, mahunarke (sušene), špinat, cvjetača, meso, perad, zobene pahuljice itd.

Pokušajte svakodnevno piti puno vode. Pijte najmanje 8-10 čaša vode dnevno. Voda pomaže razrijediti kristale mokraćne kiseline, također voda djeluje kao prirodni čistač. Dakle, bolje je piti vodu nego piti alkohol ili bilo koju tekućinu koja je štetna za vaše zdravlje.

Jednodnevni dijetni jelovnik za oboljele od gihta:

Za doručak kukuruzne pahuljice, jaje, tost (meko kuhan), mlijeko, šećer, žele, kava, margarin. Ručak, jedite sir i makarone, zeleni grah, pitu od jabuka, maslac, kavu, čaj, šećer, salatu od kupusa i pecivo za večeru. Uz večeru 2-3 oz pečene govedine, pečeni krumpir, cvjetača, narezana rajčica, kruh, pečena krema, majoneza, bez šećera ili vrhnja – kava ili čaj.