Skip to content

Dobri izvori folne kiseline

Folna kiselina vitalni je vitamin za dobro tjelesno i mentalno blagostanje, no to je također i vitamin B za koji ljudi najvjerojatnije imaju manjak. Kako biste osigurali točnu količinu folne kiseline, važno je da jedete hranu bogat ovim vitaminom. Ako namjeravate uzimati dodatak folne kiseline, morate uzeti dobar dodatak vitamina B koji sadrži i druge vitamine B, posebno vitamin B12 jer folna kiselina može maskirati simptome nedostatka vitamina B12.

Izvrstan izvor folne kiseline su žitarice koje su obogaćene sa 100% DV (400 mcg) folne kiseline. Nacionalni institut za zdravlje, ured za dodatke prehrani, objašnjava pojam DV: “DV su referentni brojevi koje je razvila Uprava za hranu i lijekove (FDA) kako bi pomogli potrošačima odrediti sadrži li hrana puno ili malo određene hranjive tvari. DV za folat je 400 mikrograma. Hrana koja daje 5% DV ili manje je nizak izvor dok je hrana koja daje 10-19% DV dobar izvor. Hrana koja osigurava 20% ili više DV je visok izvor. u toj hranjivoj tvari.”

Tri unce kuhane, pirjane goveđe jetre izvrstan su izvor folne kiseline s 45% DV. Sljedeći dobri izvori folne kiseline su grašak i žitarice obogaćene s 25% DV, oba ova izvora imaju 25% DV. Za crni grah morat ćete imati pola šalice nezrelog graška (također poznatog kao crnooki) koji je kuhan.

Pola šalice smrznutog špinata koji je bio kuhan također sadrži 25% DV za folnu kiselinu i jedna je od namirnica koja se inače preporučuje za povećanje unosa folne kiseline.

Pola šalice kuhanog graha kao i 4 kuhane šparoge sadrže DV od 20% i mogu se koristiti za povećanje unosa folne kiseline.

Niz drugih namirnica sadrži DV između 10 i 15%, kao što su vegetarijanski zapečeni grah, sirovi špinat, zeleni grašak, brokula, rezanci od jaja, avokado, kikiriki, zelena salata, pšenične klice, sok od rajčice i sok od naranče.

Slijedeći dijetu koja sadrži puno voća i povrća, posebno tamnozelenog lisnatog povrća, kao i uzimanje žitarica obogaćenih folnom kiselinom omogućuje vam da osigurate dovoljno folne kiseline u svojoj prehrani. Postoji mnogo dobrih izvora folne kiseline i veliki izbor obroka može se planirati koristeći gore navedene izvore. Pogledajte DV folne kiseline ili folata u hrani koju kupujete i pokušajte postići 100% DV dnevno za maksimalnu korist.