Skip to content

Emajlirano posuđe za kuhanje – prednosti i prednosti

Bilo da ste “povremeni kuhar” ili “kulinarski entuzijast”, korisno je znati koje su dobrobiti i prednosti emajliranog posuđa.

Povremeni kuhar vjerojatno se frustrira i obeshrabri poslom čišćenja i ribanja običnih lonaca i tava od nehrđajućeg čelika, aluminija ili lijevanog željeza. Ako ste ‘entuzijast’, želite provesti više vremena uživajući u obroku i svojim gostima.

Obični lonci i tave od nehrđajućeg čelika, aluminija i lijevanog željeza nisu otporni na toplinu. Kao rezultat kuhanja na visokim temperaturama hrana se lijepi. To čini čišćenje gnjavažom i oduzima uživanje u vremenu za pripremu jela. Prva uočljiva prednost emajliranog posuđa je glatka, sjajna vanjska strana lonaca i tava. Ova sjajna završna obrada, iznutra i izvana, dodana je iz dva važna razloga. Prvi je omogućiti kuhanje na visokim temperaturama. Hrana se ne lijepi, što čini čišćenje mnogo lakšim, a možete koristiti recepte koji zahtijevaju intenzivniju toplinu, čime se vaša jela više razlikuju.

Još jedna prednost emajliranog posuđa je njegova otpornost na hrđu. Gusti, sjajni opip koji je dio emajliranog posuđa za kuhanje sprječava hrđu za duži vijek trajanja lonca ili tave. Poznato je da je emajlirano posuđe vrlo izdržljivo, a vanjska tekstura može spriječiti oštećenje od elemenata u vašoj kuhinji koji utječu na posuđe.

Dodatak prednostima emajliranog posuđa je stil. Emajlirano posuđe dolazi u raznim modernim, suvremenim bojama. Lonci i tave dolaze u raznim oblicima i veličinama. Ako su vam kuharske potrebe jednostavne, možete se dobro poslužiti s 2 ili 3 osnovna lonca ili tave. Ako volite pirjati, peći, pirjati, roštiljati ili pržiti, postoji savršen lonac, tava, roštilj tava ili pečenjara za vas. Uz različite veličine, možete pronaći pliću tavu namijenjenu roštiljanju ili dublju tavu za prženje. Možete pronaći veće lonce za kuhanje temeljca ili juha. Manji su uobičajeni za variva. Danas kuhinjski dizajni često uključuju otvorene police ili ormariće s prozirnim staklenim vratima što vam omogućuje da izložite ovaj moderan stil posuđa i dodate dašak šarma vašem dekoru. Obični nehrđajući čelik, aluminij ili lijevano željezo stvaraju “utilitarniji” izgled. Također, moderan izgled emajliranog posuđa omogućuje vam da ga prenesete izravno sa štednjaka ili pećnice izravno na stol.

Ako želite poboljšati svoje iskustvo kuhanja, onda je emajlirano posuđe pravo za vas. To je jedna od najpopularnijih vrsta posuđa koje se nalazi u današnjim kuhinjama. Kuhajte najbolje s loncima, tavama i tavama koji su izdržljivi, otporni na hrđu i vrlo elegantni.