Skip to content

Hrana iz građanskog rata – što su jeli vojnici Unije i Konfederacije

  • by

Moderna američka vojska ima široku lepezu prehrambenih proizvoda dostupnih u baznim logorima i na terenu. Postoji veliki broj MRE-ova (koji su zapravo vrlo ukusni) i druge prijenosne hrane koja im je dostupna kada su u misijama i kada su stacionirani na neprijateljskom terenu. A kada su postavljeni u utvrđenom baznom kampu, hrana koja se priprema također je prilično dobra. Velik dio toga je naravno dostupnost velikih količina bilo koje vrste hrane koja se može zamisliti u današnjem modernom okruženju. Zapravo, današnji vojnici imaju najbolju hranu koja je ikad dostupna borbenim snagama.

Ali nije uvijek bilo tako.

Uzmimo građanski rat. Hrana iz Građanskog rata hranila je vojnike i ništa drugo. Pogledajmo prehranu koja je sadržavala tipični obrok hrane iz Građanskog rata. Bilo je nekoliko problema koji su utjecali na hranu kojom su se opskrbljivali vojnici Građanskog rata. To uključuje ustroj komesarskog odjela – koji je bio zadužen za nabavu i distribuciju hrane vojnicima na terenu, sezonu koja je određivala je li svježa hrana dostupna ili je na neki način konzervirana i sposobnost hrane da se ostati dobar za dugoročno skladištenje i transport.

Prije rata, koncentracija komesara bila je na sjeveru, tako da je, kada je počeo građanski rat, sjever imao veliku prednost jer je već imao postojeći odjel komesarijata koji je već bio obučen kako nabaviti i transportirati hranu vojnicima na terenu. . Njihov je posao bio raditi s brojem trupa i rasporedom te održavati stalnu opskrbu hranom za svako područje gdje su trupe bile stacionirane kako bi se vojnici mogli nastaviti boriti bez brige odakle će doći njihov sljedeći obrok. Konfederaciji je trebalo nekoliko godina da razvije radno povjerenstvo pa je bilo teže biti vojnik Juga. Borba je zahtijevala pravu predanost kada niste znali odakle dolazi vaš sljedeći obrok. Zbog nedostatka infrastrukture, Jug je morao mnogo tražiti hranu između bitaka dok opskrbne linije nisu bile postavljene i funkcionalne.

Hrana za vojnike iz Građanskog rata obično je bila vrlo jednostavna hrana – često se sastojala od mesa, kave, šećera i tvrdog kolača – vrste sušenog keksa. Meso se često solilo ili sušilo kako bi malo duže trajalo, a voće i povrće bili su rijetkost na bojnom polju. Budući da su vojnici često bili na terenu, morali su sa sobom nositi obroke. Imali su posebnu torbu – zvanu ruksak – koja je bila izrađena od platna s unutarnjom platnenom vrećicom koja se mogla prati kako bi se s vremena na vrijeme očistili ostaci hrane. Ali čak i s ovim dizajnom, vrećice su često bile prilično kontaminirane i smrdjele. Čistoća obično nije bila visoko na popisu prioriteta vojnika u Građanskom ratu.

Vojnici Unije i vojnici Konfederacije obično su imali različitu kombinaciju obroka. Vojnik Unije može imati slanu svinjetinu, svježu ili slanu govedinu, kavu, šećer, sol, ocat, sušeno voće i povrće. A da je sezona, možda bi imali svježe mrkve, luka, repe i krumpira. Vojnik Konfederacije obično je imao slaninu, kukuruzno brašno, čaj, šećer, melasu i povremeno svježe povrće.

Druga razlika u hrani iz Građanskog rata između vojske Unije i Konfederacije bila je vrsta kruha koji su imali na raspolaganju. Vojnici Konfederacije imali su nešto što se zvalo “Johnnie kolač” što su pravili na terenu od kukuruznog brašna, mlijeka i nekoliko drugih sastojaka. Vojnici Unije imali su hardtack, koji se naziva i “zatupljivači zuba” ili “krekeri od željeznog lima”. Hardtack se proizvodio u velikim tvornicama na sjeveru i bio je osnovna hrana za vojnike Unije. Hardtack je dobio ime jer se često nije koristio mjesecima nakon što je napravljen i za to vrijeme je očvrsnuo kao kamen po čemu je i dobio svoje nadimke.

Kao što vidite, hrana je napredovala daleko zahvaljujući pojavi tehnologija koje omogućuju bolje očuvanje široke palete namirnica. Prošli su dani hardtacka zaraženog žiškom. Zamijenjeni su modernim tehnologijama vakuumskog zatvaranja koje omogućuju da hrana ostane svježa i ukusna godinama nakon što je bila pakirana. A budući da kažu da vojsku vodi njezin želudac, ne čudi da je moderni vojnik najbolji kojeg je svijet ikada vidio.