Skip to content

Ideje za brzu zdravu večeru – 4 ključna sastojka koja zdrav sendvič mora imati

Ako ste već ručali skuhano jelo, najvjerojatnije vam se neće ponovno kuhati za večeru. Uostalom, naporno ste radili cijeli dan. Sada samo želite brzo staviti malo hrane na stol i onda otići uživati ​​u večeri. Svejedno je bolje pojesti lagani obrok umjesto još jednog obilnog.

Sendviči su izvrsno rješenje. Oni čine sjajne zdrave zasitne obroke, ali su ipak lagani – naravno pod uvjetom da odaberete niskokalorične sastojke. A većina ih ide jako brzo i neće vam oduzeti puno vremena za pripremu.

Postoje beskonačne mogućnosti što možete staviti na svoj sendvič. Budi kreativan! No svakako odaberite između sljedećih ključnih sastojaka:

  • Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna
  • Niskokalorični namazi i preljevi
  • Niskokalorični umaci i preljevi
  • Salata, povrće, mahunarke ili voće

Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna

Proizvodi od cjelovitih žitarica imaju nekoliko prednosti u odnosu na prerađenu bijelu hranu. S jedne strane, oni vas puno brže i dulje site jer su bogati vlaknima. To znači, osobito ako jedete polako, vrlo je malo vjerojatno da ćete pojesti previše i da nećete ponovno brzo ogladnjeti.

Možete koristiti kruh od cjelovitog zrna pšenice, peciva, tost naizmjenično kako biste dobili više raznolikosti. Možda čak postoje različite vrste kruha od cjelovitog zrna pšenice.

Niskokalorični namazi i preljevi

Što bi bio sendvič bez šunke ili sira? To je u redu. Ali odaberite nemasnu šunku i nemasni sir kako bi vaš sendvič ostao zdrav umjesto da postane kalorijska bomba. Dajte prednost nemasnom margarinu nego maslacu i kupujte niskokalorične namaze. Nemasni svježi sir daje izvrsne namaze ako ga pomiješate sa začinima. No bez obzira na to što koristite, nemojte ga previše jer će to dodati kalorije.

Kuhano ili pečeno meso koje još uvijek imate u hladnjaku također je izvrstan dodatak sendvičima. Na primjer, kriške pilećih prsa na žaru ili ostatak vaše mesne štruce. Također volim staviti narezanu tunu (konzerviranu u vodi, ne u ulju!). Kriške lososa malo su skupe, ali imaju izvrstan okus na roladi od cjelovitog brašna prelivenoj narezanim lukom i posutom solju i svježe mljevenim crnim paprom.

Niskokalorični umaci i preljevi

Umaci i preljevi čine odličan posao kako bi vaš sendvič bio poseban. Birajte majonezu sa smanjenim udjelom masti i pokušajte izbjegavati gotove umake jer mnogi od njih sadrže prilično malo šećera. Ako želite umak od rajčice, nanesite ga samo u tankom sloju.

Alternativno, možete napraviti vlastite zdrave umake i preljeve kod kuće, na primjer salsu od konzerviranih rajčica, luka i zelene paprike.

Salata, povrće, mahunarke ili voće

Ne zaboravite staviti neke stvarno zdrave stvari na svoj sendvič! Salata od listova je odlična i brza. Ako imate pri ruci kuhano ili grilano povrće, zgnječite ga i upotrijebite kao namaz na mesnom sendviču. Ili ih narežite. Domaća salsa ili salata od pečenog graha također je dobra opcija. Narezani luk izvrstan je za sendviče. A ako volite slatko, zašto ne dodati kriške voća? Ili kolutiće ananasa ili polovice breskve?

Uključivanjem velike porcije ovih namirnica osiguravate da ste dobili niskokalorične preljeve s obiljem vitamina i minerala. To će uvelike pridonijeti da vaš sendvič bude zdrav i zasitan obrok.

Što se tiče pripreme sendviča, imate puno mogućnosti da ga učinite uzbudljivim. Možete napraviti hamburger, ispeći bilo kakav sendvič u pećnici, danas koristiti kiflice, a sutra tostirati… Možete čak napraviti i švedski stol: samo stavite sve na stol i dopustite ljudima da sami naprave svoje sendviče. Puno manje posla za vas i puno više vremena koje možete družiti sa svojom obitelji.