Skip to content

Ideje za zdrav doručak

Ako još jednom čujem nekoga da kaže da je doručak najvažniji obrok, pojest ću ih svojim muffinom od mekinja. Svaki obrok je važan ako vas zanima zdravlje. S obzirom da je učestalost dijabetesa u porastu, vrlo je važno da imamo uravnoteženu i stabilnu količinu hrane. Preskakanje doručka nije opcija za zdrave ljude koji žele ostati takvi. Čak i u žurbi, postoji mnogo ideja za hranjiv doručak, a kad imate vremena i više.

Ravnoteža je ključ zdravlja: OK Dakle, isti ljudi koji su rekli da je doručak najvažniji rekli su vam i da imate uravnoteženu prehranu. U pravu su, ali što je uravnotežena prehrana? Bez previše tehničkih detalja, uravnotežena prehrana sadrži pravu količinu bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vode i vlakana. Da bismo to učinili, potrebna nam je ravnoteža mesa/ribe, mliječnih proizvoda, žitarica, svježeg povrća i svježeg voća. Budući da je ovaj članak o doručku, usredotočit ćemo se na načine kako postići ravnotežu od otprilike 1-2 porcije ugljikohidrata, 1-2 porcije proteina, 1 porcije masti, 1-2 porcije voća ili povrća (ne voćnog soka). ), 2 čaše vode i jednu porciju vlakana. To je otprilike trećina onoga što će vam trebati za cijeli dan.

Zdrava prehrana u žurbi: Postoji mnogo načina da pojedete zdrav doručak u žurbi. U svim slučajevima pretpostavite mliječne proizvode s niskim udjelom masti (2% masti ili manje), 1 čašu vode kad se probudite i drugu neposredno prije doručka. Budući da su mnogi sastojci međusobno zamjenjivi, sljedeći primjeri predstavljaju oko desetak različitih brzih ideja za zdrav doručak:

1. Zdjela žitarica s jednom šalicom mlijeka i šalicom svježeg voća narezanog na kockice. (Zamjena za vruće žitarice zimi).

2. Muffin od mekinja, čaša mlijeka, 1 šalica svježeg voća narezanog na kockice.

3. Trail mix bar, nanizan sir, 1 banana.

4. 2 komada tosta od cjelovitog zrna s namazom i narezanim svježim voćem, 1/2 šalice svježeg sira.

Slavljenje zdravog doručka kada ima vremena: Vikend je kada možemo malo usporiti i stvarno uživati ​​u vremenu provedenom u zajedničkoj pripremi i jedenju zdravog doručka. To je također kada povećavamo porcije do maksimalnog raspona hranjivih tvari. Voda i mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće uzimaju se kao i kod gore navedenih doručaka. Fritata i prženi doručak možete udvostručiti i podgrijati sljedeći dan ako želite uštedjeti vrijeme i ne smetaju vam ostaci.

1. Pržite doručak po osobi: 1 šalicu smrznutog pečenog krumpira, zapržite i ostavite sa strane. 1/4 šalice kuhanog mesa/kobasice. 2 šalice svježeg povrća. 1 jaje. Povrće lagano popržite, dodajte meso, promiješajte i ostavite sa strane. Složite krumpir u tavu, dodajte povrće i meso na vrh, umutite jaje i pokapajte preko povrća, pospite malo nemasnog sira na vrh. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri dok jaja ne budu gotova.

2. Flap jaje i jaje: palačinke promjera 3-5, 4″ s namazom. 1 šalica narezanog svježeg voća na vrh palačinki. 1-2 pečena jaja. 1 čaša mlijeka s 1’2 šalice svježeg sira. Zamjena za 2 komada francuskog tosta , tost, muffin, vafle za palačinke i meso za jaja ili za pola jaja.

3. Lijena fritaja (po osobi) i tost: 2 tučena jaja, 1/2 šalice ribanog sira, 1-2 oz nasjeckanog kuhanog mesa/kobasice. Malu tavu poprskajte uljem za kuhanje, zagrijte na nisko/srednje, dodajte smjesu od jaja, odmah pospite sirom, posipajte meso. Kuhajte dok jaje ne očvrsne. Pospite paprikom za boju. Poslužite uz tost, namaz i svježe voće.

Sve dok se držite količine i ravnoteže namirnica koje su zastupljene u ovim receptima, možete raditi što god želite. Kao što vidite, postoje stotine zdravih kombinacija za doručak. Ovaj je članak samo uzorak, tako da možete biti kreativni i smisliti vlastite ideje na temelju svoje omiljene hrane. Uživati!