Skip to content

Industrija prerade hrane Kako se rade – riblji štapići?

Ovaj je članak dio serije koja će otkriti tajne industrije prerade hrane i podijeliti s vama tajne o tome kako se vaša omiljena hrana pravi.

Prvi članak u ovoj seriji počinje skromnim ribljim štapićem ili ribljim prstom. Poslastica iz djetinjstva, a omiljena za odrasle bilo na tanjuru s graškom i čipsom ili između kriški bijelog kruha. ALI uvijek se poslužuje s kečapom od rajčice.

Riba

Prva komponenta je riba, ovo je smrznuti blok veličine oko 2 stope sa 1 stopu sa 3 inča. Pravi se od mljevene ribe (jeftiniji dio tržišta), a to su obično svi preostali komadi ribe. Ili se može napraviti od cijelih fileta koji su poslagani jedan na drugi (skup dio tržišta).

Da budem iskren, nutricionistički nema tolike razlike između to dvoje. Vrsta ribe može biti COD za skuplji dio ili pollak za jeftinije štapiće. Ovi se blokovi izrađuju nekoliko sati nakon slijetanja broda, što znači da je riba stara oko 6 sati kad je zamrznuta.

Izrada štapa

Koristeći tračnu pilu za obradu hrane, vješti operateri režu blok na ploče, a zatim ga ponovno režu na prste. Što skuplji što je prst deblji to je jeftiniji što je tanji. Uobičajeno je da će dobar riblji prst biti debeo oko 1 cm, dok jeftiniji može biti 0,5 cm. Ti se štapići zatim odvajaju i prosljeđuju u fazu premazivanja.

Dodavanje krušnih mrvica

Slično onome što vidite u restoranima ili TV emisijama, riba je obložena tijestom, a zatim krušnim mrvicama. ALI ovdje se doista dodaje jeftinoća. Ako kupujete jeftine riblje štapiće, oni će dodati sloj vode, sloj brašna, sloj tijesta, sloj mrvica. U struci se to zove 4 prolaza i može dodati do 70% krušnih mrvica štapiću. Ova se vrsta često može identificirati jer je izuzetno hrskava i gotovo da nema ribe. Vrhunski riblji štapići imat će sustav od 3 prolaza i često imaju sadržaj ribe oko 60%.

Dakle, u paketu ribljih štapića od 300 g možete imati 90 g ribe (jeftino) ili 210 g (skupo)

Cijeli ovaj proces provodi se kroz proizvodnu liniju za preradu hrane s automatskim strojevima za premazivanje. Obično struna može proizvesti 100-200 ribljih prstiju u minuti.

Vrijeme prženja

Sve do ove točke riblji štapić je prilično zdrav, gotovo bez masnoće….. No štapić prolazi kroz industrijsku fritezu koja ima vruće ulje. To čini premaz posebno hrskavim, a to je zbog toga što je voda u premazu zamijenjena vrlo vrućim uljem. Obično je sva voda u premazu zamijenjena masnoćom.

To znači da što više premaza to više masnoće, sada proizvođači hrane obično koriste biljno ulje ili ulje repice. Ni jedno ni drugo ne sadrže zasićene masti

Smrznuto i poslano u zamrzivač

Unutar 30 minuta od prženja proizvod je zamrznut i grupiran kako bi se zatim stavio u stroj za pakiranje hrane prije slanja u trgovine.

Uzimajući u obzir brzinu procesa zamrzavanja ribe i procesa pakiranja, riblji štapić ne možete učiniti svježijim ako ste pokušali.

Pravomoćna presuda

Riblji štapići ili riblji prstići, u usporedbi s drugim obloženim proizvodima poput pilećih trakica, zdraviji su, svježiji i imaju manje aditiva. Tako da bih riblje štapiće svakako stavila na prvo mjesto prije ostalih premazanih proizvoda.

Ako biram riblje štapiće, pokušajte nabaviti one s visokim udjelom ribe, to je obično prikazano kao % u deklaraciji sastojaka. To često znači da se radi od cijele ribe, a ne od mljevene ribe i ima niži udio masti.

Vrsta ribe zapravo nije bitna, neki će tvrditi da je bakalar najbolji, ali budite iskreni, umočit ćete ga u kečap. Kad to učinite, sumnjam da ćete moći uočiti razliku, osim da vam je novčanik malo manje pun.

Svaki tjedan planiram otkriti kako nastaju svakodnevni prehrambeni proizvodi.