Skip to content

Istina o kukuruzu u hrani za kućne ljubimce

Mnogo je stranica koje su pokušale odgovoriti na neka od ovih pitanja, ali malo ih je, ako ih uopće ima, uspjelo. Na primjer, većina nas je uvijek iznova čula da je kukuruz loš za pse i mačke. Uobičajeno opravdanje za ovu informaciju je da psi teško probavljaju ovaj sastojak. Također, mnogi tvrde da je kukuruz jedan od vodećih uzroka alergija kod pasa i mačaka. Je li to istina?

Stvarni odgovor: Da i Ne

Da, istina je da mnogi kućni ljubimci koji dolaze u naše trgovine i imaju problema s kožom imaju značajne koristi od uklanjanja kukuruza iz svoje prehrane. Cijeli kukuruz, nusproizvodi od kukuruza ili kukuruzno brašno praktički nemaju nikakve koristi za mačke i pse i ne smiju biti u hrani vašeg ljubimca.

Ne, kukuruz nije potpuno beskoristan. Utvrđeno je da brašno od kukuruznog glutena pomaže u sprječavanju katarakte kod mačaka. Međutim, mora biti prerađen na takav način da bude probavljiv za mačke. Koliko ja znam, samo Royal Canin ima sposobnost prerade na ovaj način i stoga sadrži brašno od kukuruznog glutena u nekim svojim proizvodima za mačke.

Je li brašno s kukuruznim glutenom potrebno? Ne prema većini super-premium hrane za kućne ljubimce i složio bih se. Mislim da od njegovog uključivanja ima više problema nego koristi.

Više informacija o pilećoj masti u hrani za kućne ljubimce

Postoje neke kontroverze oko upotrebe pileće masti u hrani za kućne ljubimce i je li ona alergen ili ne za neke pse i mačke. Činjenica je da mast u svom najčišćem obliku nije alergen. Psi i mačke ne mogu biti alergični na čistu pileću mast čak i ako imaju alergiju na piletinu. Alergija dolazi od reakcije na receptore na pilećim proteinima. Nažalost, ne “bistri” ili ne pročišćava sva hrana za kućne ljubimce svoju pileću mast dovoljno da eliminira sve ostatke proteina.