Skip to content

Jamaican Pan Piletina

Jamajka je otok koji posjeduje bogatu kulturu i prekrasnu kulinarsku baštinu. Nijedno putovanje na Jamajku ne bi bilo potpuno bez isprobavanja neke od jedinstvenih i ukusnih kuhinja otoka. Jedno od iskustava koje morate imati zahtijeva osjećaj avanture. Da biste kušali piletinu na pan, morate stati na jednom od brojnih uličnih uglova gdje kuhari rade svoj posao. Kuhari se obično mogu naći na ulicama od večeri do ranih jutarnjih sati. Kuhari primarno opslužuju Jamajčane koji se vraćaju kući s posla i lokalno stanovništvo i turiste koji sudjeluju u zabavi ili sceni u baru ili drugim noćnim avanturama.

Pan piletina na Jamajci tradicionalno se priprema kao piletina na “izbačen” način koju kuhaju ulični kuhari. Jerk stil je oblik kuhanja koji potječe s Jamajke gdje se meso suho začini ili mokro marinira sa začinjenim i često vrućim preljevom poznatim kao “jerk začin”. Svaki će kuhar imati svoju jedinstvenu mješavinu začina za jerk napravljenu od kombinacije pimenta, cimeta, mladog luka, muškatnog oraščića, češnjaka, majčine dušice, papričice i drugih sastojaka. Također je poznato da neki kreativni kuhari koriste tamarind, maslac od kikirikija, teriyaki i druge stilizirane začine kada kuhaju sa svojim prijenosnim roštiljima.

Kuhari piletine na pani koriste prijenosne čelične bačve prerezane na pola kao roštilje. Bubnjevi se režu po dužini i zatim se drže pričvršćeni šarkama. Dodatno su izbušene rupe u bubnjevima kako bi se osigurala ventilacija.

Pan chicken jednako je dio jamajčanskog identiteta kao i reggae glazba, brzi sprinteri i prekrasne bijele pješčane plaže. Kada posjetite Jamajku, svakako se isplati kušati piletinu u tavi koja je najpopularnija ulična hrana na Jamajci. Piletina se kuha dok meso ne postane vrlo mekano, a uz nju obično ide kruh, slatki krumpir, krušno drvo ili festival. Prezentacija je vrlo jednostavna, ali okus je vrlo aromatičan. Neki piletini na tavi vole dodati umak od ljutih papričica i kečap, dok je drugi vole začiniti samo začinima u kojima je pečena. Što god da preferirate, jedna od prednosti piletine u tavi, posebno za putnike s ograničenim proračunom, jest to što je relativno jeftin i zasitan obrok.

Teško je naići na pan piletinu izvan Jamajke, ali je se može pronaći u odabranim dijelovima Sjedinjenih Država, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva zahvaljujući kretanju ljudi unutar jamajčanske dijaspore.