Skip to content

Je li keto dijeta prava stvar za vas?

Jeste li zainteresirani za mršavljenje? Jeste li umorni od dijeta koje zagovaraju niske ili nikakve masti i žudite za mesom s visokim udjelom masti? Možda razmišljate o odlasku na keto dijetu, novi klinac u bloku. Podržavaju mnoge slavne osobe, uključujući Halle Berry, LeBrona Jamesa i Kim Kardashian među ostalima, keto dijeta je predmet mnogih rasprava među dijetetičarima i liječnicima. Pitate li se je li keto dijeta sigurna i prava za vas?

Što je uopće ketogena dijeta?

Morate biti svjesni da tijelo za funkcioniranje koristi šećer u obliku glikogena. Keto dijeta koja je izuzetno ograničena u šećeru tjera vaše tijelo da koristi mast kao gorivo umjesto šećera, budući da ne dobiva dovoljno šećera. Kada tijelo ne dobije dovoljno šećera kao gorivo, jetra je prisiljena pretvarati dostupnu masnoću u ketone koje tijelo koristi kao gorivo – otuda i izraz ketogeni.

Ova dijeta je dijeta s visokim udjelom masti i umjerenim količinama proteina. Ovisno o unosu ugljikohidrata, tijelo dolazi u stanje ketoze za manje od tjedan dana i tamo ostaje. Kako se masnoća koristi umjesto šećera kao gorivo u tijelu, gubitak težine je dramatičan bez ikakvog navodnog ograničenja kalorija.

Keto dijeta je takva da biste trebali težiti unosu 60-75% dnevnih kalorija iz masti, 15-30% iz proteina i samo 5-10% iz ugljikohidrata. To obično znači da možete pojesti samo 20-50 grama ugljikohidrata dnevno.

Što možete jesti na ovoj dijeti?

Dijeta je dijeta s visokim udjelom masti koja je donekle slična Atkinsovoj. Međutim, veći je naglasak na mastima, obično ‘dobrim’ mastima. Na keto dijeti možete imati

 • Maslinovo ulje
 • Kokosovo ulje
 • Ulja orašastih plodova
 • Maslac
 • Ghee
 • Govedina hranjena travom
 • Piletina
 • Riba
 • Ostalo meso
 • Punomasni sir
 • jaja
 • Krema
 • Lisnato povrće
 • Povrće bez škroba
 • orasi
 • sjemenke

Također možete dobiti cijeli niz grickalica koje su namijenjene keto sljedbenicima. Kao što možete vidjeti na ovom popisu, voće je ograničeno. Možete jesti voće s niskim sadržajem šećera u ograničenim količinama (uglavnom bobičasto voće), ali morat ćete se odreći svog omiljenog voća jer je svo slatko i/ili bogato škrobom.

Ova dijeta ne uključuje žitarice bilo koje vrste, škrobno povrće poput krumpira (i sve gomolje), bez šećera ili slatkiša, bez kruha i kolača, bez graha i leće, bez tjestenine, bez pizze i hamburgera i vrlo malo alkohola. To također znači da nema kave s mlijekom ili čaja s mlijekom – zapravo, nema mlijeka i sladoleda i deserta na bazi mlijeka.

Mnogi od njih imaju zaobilazna rješenja jer možete dobiti tjesteninu i pizzu bez ugljikohidrata, možete pojesti rižu od cvjetače, a sada postoje čak i restorani koji poslužuju ljubitelje ketoterapije.

Koje su prednosti keto dijete?

Ako se pitate je li ova dijeta sigurna, njezini zagovornici i oni koji su postigli svoje ciljeve mršavljenja sigurno će se složiti da je sigurna. Među prednostima keto dijete možete očekivati:

 1. Gubitak težine
 2. Smanjeni ili bez skokova šećera
 3. Kontrola apetita
 4. Učinak kontrole napadaja
 5. Krvni tlak se normalizira kod bolesnika s visokim krvnim tlakom
 6. Smanjeni napadi migrene
 7. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 na ovoj dijeti možda će moći smanjiti svoje lijekove
 8. Neke prednosti za one koji boluju od raka

Osim prve četiri, nema dovoljno dokaza koji bi poduprli njegovu učinkovitost ili inače za druge bolesti budući da je potrebno puno više istraživanja tijekom dugoročnog razdoblja.

Ima li nuspojava ove dijete?

Kada počnete s keto dijetom, možete patiti od onoga što je poznato kao keto gripa. Ovi se simptomi možda neće pojaviti kod svih ljudi i obično se počnu nekoliko dana nakon što ste bili na dijeti, kada je vaše tijelo u stanju ketoze. Neke od nuspojava su:

 • Mučnina
 • Grčevi i bolovi u trbuhu
 • Glavobolja
 • Povraćanje
 • Proljev i/ili zatvor
 • Grčevi u mišićima
 • Vrtoglavica i slaba koncentracija
 • Nesanica
 • Želja za ugljikohidratima i šećerom

Može potrajati i do tjedan dana dok se vaše tijelo ne navikne na novi režim prehrane. Također možete patiti od drugih problema kada započnete keto dijetu – možda ćete otkriti da imate pojačano mokrenje, stoga je važno održavati se dobro hidriranom. Također možete patiti od keto daha kada vaše tijelo postigne optimalnu ketozu i možete češće koristiti vodicu za ispiranje usta ili četkati zube.

Obično su nuspojave privremene i nakon što se vaše tijelo privikne na novu prehranu, trebale bi nestati.

Koliko je sigurna keto dijeta?

Baš kao i svaka druga dijeta koja ograničava hranu u određenim kategorijama, keto dijeta nije bez rizika. Kako ne biste trebali jesti puno voća i povrća, graha i leće i druge hrane, možete patiti od nedostatka mnogih bitnih nutrijenata. Budući da je prehrana bogata zasićenim mastima i, ako uživate u ‘lošim’ mastima, možete imati visoke razine kolesterola koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Dugoročno gledano, keto dijeta također može uzrokovati mnoge nutritivne nedostatke jer ne možete jesti žitarice, mnogo voća i povrća i propustiti vlakna kao također važne vitamine, minerale, fitonutrijente i antioksidanse između ostalog. Možete patiti od gastrointestinalnih tegoba, smanjene gustoće kostiju (bez mliječnih proizvoda i drugih izvora kalcija) i problema s bubrezima i jetrom (prehrana dodatno opterećuje oba organa).

Je li keto dijeta sigurna za vas?

Ako ste voljni odreći se svojih uobičajenih prehrambenih namirnica i stvarno želite smršavjeti, možda ćete doći u iskušenje da isprobate keto dijetu. Najveći problem s ovom dijetom je loša suradnja pacijenata zahvaljujući ograničenju ugljikohidrata, tako da morate biti sigurni da možete živjeti sa svojim izborom hrane. Ako vam je jednostavno preteško slijediti je, možete prijeći na verziju modificirane keto dijete koja nudi više ugljikohidrata.

Međutim, keto dijeta je definitivno učinkovita u mršavljenju. Prema nedavnoj studiji, mnogi od praćenih pretilih pacijenata uspjeli su izgubiti težinu. Svi problemi s kojima su se suočavali bili su privremeni. Ako nemate značajnijih zdravstvenih problema osim pretilosti i niste uspjeli izgubiti težinu nakon bilo koje konvencionalne dijete, keto dijeta bi mogla biti održiva opcija. Morate biti apsolutno odlučni izgubiti težinu i biti spremni ići na ograničenu dijetu kako je navedeno. Čak i ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, možete poslušati savjet liječnika i nutricionista i krenuti na ovu dijetu.

Drugo istraživanje koje se provodilo dulje vrijeme pokazalo je da je odlazak na keto dijetu koristan za mršavljenje te također rezultira smanjenjem razine kolesterola uz smanjenje lošeg kolesterola i povećanje dobrog kolesterola.

Je li keto dijeta sigurna za vas? Većina liječnika i nutricionista slaže se da je keto dijeta dobra za kratkoročno mršavljenje. Što se dugoročno tiče, potrebno je više studija. Imajte na umu da pretilost nije prikladan izbor jer dolazi s vlastitim rizikom zdravstvenih problema.