Skip to content

Jesti zdravo? Izvadite tavu od lijevanog željeza

Kad sam bio dijete, mislim da je svaka obitelj u susjedstvu imala tavu od lijevanog željeza. Tave su bile uglavnom iste, ali obroci koji su se iz njih dobivali bili su raznoliki kao i obitelji. Naši susjedi bili su iz St. Paula, MN, i pripremali su švedske mesne okruglice u svojoj tavi.

Moja obitelj potječe iz njemačkog i engleskog podrijetla i naši obroci odražavaju to nasljeđe. Moja je majka često spremala pomfrit, narezani luk i krumpire pržene do hrskave boje. Kad se jako potrudim, vidim pomfrit u tavi i osjetim ukusan miris koji je prožimao kuću.

Kada su njemački, švedski i europski imigranti došli u Ameriku, neki su sa sobom donijeli svoje tave od lijevanog željeza. Te su ih tanjire pratile na seobi prema zapadu. Kasnije su kuhari u kolima koristili tave od lijevanog željeza, posude za pečenje i nizozemske pećnice za spremanje obroka.

Tava od lijevanog željeza djeluje zastarjelo u usporedbi s današnjim električnim uređajima. Ali tave od lijevanog željeza se vraćaju i to iz dobrih razloga. Razmotrite ove značajke.

IZDRŽLJIVOST. Tave od lijevanog željeza izdržale su test vremena. Toliko su izdržljivi da se prenose s majke na kćer, na unuku.

UPORABLJIVOST. Tavu od lijevanog željeza možete koristiti na ploči štednjaka, u pećnici, na otvorenoj vatri, na roštilju na ugljen ili plinu. Još bolje, današnje tave od lijevanog željeza dolaze s premazom koji se ne lijepi.

RAZNOLIKOST. Tava od šest inča savršena je za pripremanje obroka za jednu osobu. Veća tava od 10 inča je prava za obiteljske obroke. Dostupne su i tave za roštilj – tave s izbočinama na dnu.

TROŠAK. Tražit ćete nadugo i naširoko prije nego što pronađete bolju vrijednost. Tava od šest inča košta oko 8 dolara, a tava od 10 inča oko 17 dolara, što nije loše za doživotnu investiciju. Cijena tave za roštilj varira, ovisno o tome ima li vanjska strana emajlirani premaz.

Morat ćete ponovno začiniti tavu ako ste je imali dulje vrijeme. Lodge, primarni proizvođač posuđa od lijevanog željeza, kaže da biste tavu prvo trebali oprati u vrućoj vodi i sapunici. Osušite tavu i ostavite je na radnoj plohi nekoliko sati.

Zatim, Lodge kaže da zagrijete pećnicu na 350 stupnjeva. Premažite tavu čvrstim ili tekućim mastima. Stavite tavu na tavu za rolade sa želeom da uhvatite kapljice. “Pecite” tepsiju u pećnici jedan sat. Isključite pećnicu i pustite da se tava potpuno ohladi prije nego što otvorite vrata. Na kraju obrišite sve ostatke papirnatim ručnicima.

Nikada nemojte prati tavu u vodi sa sapunicom niti je ribati nakon što je ponovno začinjena. Umjesto toga, isperite tavu pod vrućom vodom i obrišite ostatke hrane čvrstom četkom. Provjerite je li tava suha prije nego što je odložite. Također možete istrljati tavu solju da je očistite. Isperite sol vrućom vodom.

S vremenom će se na dnu vaše tave pojaviti tamna naslaga. Ne brinite, to je upravo ono što želite. Zapravo, neki profesionalni kuhari misle da ovaj premaz daje hrani dodatni (i možda tajni) okus. Dobro začinjena tava treba samo premazati sprejom za pečenje. Neke recepte možda uopće neće trebati skraćivati.

Imam dvije tave, običnu i tavu za pečenje. Što da popravim u njima? Bolje pitanje bi bilo: “Što ne popravim u njima?” Sjajna hrana dolazi iz ovih tava: krupni umak od jabuka s okusom cimeta, prženi luk, paprika, gljive i mahune graška, pržena smeđa riža s puno povrća, pileće jakobove kapice s umakom od limuna, posne pljeskavice za hamburger, šparoge na žaru s daškom češnjak, i više.

Zdravo kuhanje? Zaboravite one otmjene, shmancy tave. Izvadite tavu od lijevanog željeza i pripremite zdrave obroke za sebe i svoju obitelj.

Autorska prava 2005. Harriet Hodgson. Za više informacija o njezinom radu posjetite http://www.harriethodgson.com.