Skip to content

Kako pire krumpir utječe na razinu šećera u krvi?

U većem dijelu engleskog govornog područja pire krumpir je omiljena hrana za utjehu. Kao dodatak mesnim jelima na obiteljskim okupljanjima, povezuju se s ljubavlju i pripadnošću, a ne bez razloga ih gutaju vojnici i putnici daleko od kuće. Ali ako imate dijabetes tipa 2, pire krumpir može izazvati pustoš u kontroli šećera u krvi.

Prvo što treba znati o ovom stilu kuhanog krumpira je da nisu svi krumpiri jednaki kada je u pitanju njihov učinak na šećer u krvi. Instant pire krumpir, na primjer, ima glikemijski indeks 110. Oni zapravo otpuštaju glukozu u krvotok brže od konzumnog šećera, čiji je glikemijski indeks 100. Gušterača s dijabetesom tipa 2 teško može pratiti opterećenje glukoze koju oslobađa dvije, tri ili više porcija instant pire krumpira.

Međutim, guljenjem Red Russet krumpira, kuhanjem na pari i gnječenjem dobiva se pire krumpir s glikemijskim indeksom 86. A posluživanje hladnih umjesto vrućih dovodi do još sporijeg otpuštanja glukoze u krvotok, s glikemijskim indeksom indeks 58. Dodavanjem kapi ili dvije mlijeka ili maslaca u Crveni rustak glikemijski indeks pada na 50.

Šećer u krvi raste manje kada se pire krumpir pravi od nule, kada ima malo dodane masti i kada se ne jede vruć. Vaše tijelo i dalje mora stvarati inzulin kako bi pokrilo oslobađanje šećera, ali kada je pire krumpir domaći, ne mora pronalaziti inzulin tako brzo.

Ako sami kuhate…a svaki dijabetičar tipa 2 bi trebao… možete koristiti drugo povrće umjesto krumpira za pire. Rutabagas, repa i cvjetača čine dobru kašu, s manje od pola ugljikohidrata nego krumpir. Ako vaša cvjetača ima okus kupusa, samo dodajte cijeli orah u vodu za kuhanje dok povrće kuhate. Miris poput kupusa ulazi u ljusku oraha. Samo obavezno izvadite orahe prije mućenja.

Još jedna opcija za krumpir nakon kuhanja je ostaviti ga da se ohladi, narezati ga na kockice i pretvoriti u krumpirovu salatu. Dodavanjem octa u njih snizit ćete glikemijski indeks i, kada ih pojedete, sporije će se pretvarati u glukozu… čime će se smanjiti šećer u krvi i inzulin. Ponovno korištenje mladog krumpira pomaže kod nižeg glikemijskog indeksa.