Skip to content

: Kako postati vegetarijanac/vegan?

Iz bilo kojeg razloga (zdravlje, alergije, ljubav prema životinjama ili okoliš) želite postati vegetarijanac/vegan, teško je promijeniti svoje prehrambene navike, osobito ako ste cijeli život bili na mesnoj prehrani. Ali nije nemoguće i vrijedi pokušati! Isprobajte ove prijedloge koji će vam pomoći u prijelazu:

Napravite popis recepata: Sastavite popis od 20 recepata koji će vam odgovarati – kuhanje i jelo. Velik broj recepata može biti dostupan od prijatelja, knjiga recepata ili interneta. Napravite kratki popis od 20 vegetarijanskih/veganskih jela iz raznih kuhinja. Birajte one koje ne uključuju složeno kuhanje jer se ne želite obeshrabriti prije nego što počnete. Birajte jela u kojima se koriste sastojci koji su vam poznati i koji su lako dostupni. Počnite pokušavati svaki, jedan po jedan. Najvjerojatnije će vam ostati samo polovica broja s kojim ste počeli. Promjena prehrane trebala bi zadovoljiti vaše nepce samo tada ćete nastaviti. Ponekad se radi i o stečenom ukusu. Imajte strpljenja i nastavite tražiti još. Imat ćete popis savršenih recepata samo uz pokušaje i pogreške.

Mijenjajte jedan po jedan obrok: Nakon što imate popis ukusnih recepata, vrijeme je da jedan obrok pretvorite u potpuno vegetarijanski/veganski. Počnite s večerom. Čak i ako jedete vani, svakako naručite samo vegetarijansku/vegansku večeru. Morate upotrijebiti svoju snagu volje. Već za nekoliko tjedana počet ćete primjećivati ​​razliku. Probava će vam se poboljšati, bolje ćete spavati, jutro poslije ćete biti energičniji i, naravno, izgubit ćete kilograme. Ovi motivirajući čimbenici će utjecati na vas da se fokusirate na sljedeći obrok – doručak. Postoji niz recepata za doručak koji su jednostavni za pripremu i nutritivno uravnoteženi. Napravite dobro istraživanje. Postupno, kako se prilagođavate na izmjenu doručka i večere, možda nećete niti žudjeti za uobičajenom prehranom za ručak. Kada dođe vrijeme da svoju pozornost usmjerite na ručak – počnite tako da četiri ručka tjedno zamijenite svojim novim prehrambenim preferencijama, nastavite s nekoliko obroka starom dijetom dok ne prestanete željeti za njima.

Važni aspekti: Odaberite recepte koji će odgovarati vašem ukusu, nutritivno su uravnoteženi i zasitni. Poseban naglasak na vit. D, B 12, kalcij i bjelančevine jer veganska prehrana nema ili ima manjak ovih bitnih nutrijenata. Obogaćena hrana trebala bi biti uključena u vaše dnevne obroke. Pripazite na svoje zdravstvene parametre. Planirajte svoje obroke prema svojim fizičkim potrebama, načinu života, dobi i razini napora. Uvijek se posavjetujte s nutricionistom/liječnikom koji će vas voditi u planiranju uravnotežene prehrane. Pokušajte ne skočiti odmah na promjenu prehrane, ako želite trajnu promjenu, onda krenite polako, dobro isplanirajte.

Ako postupno mijenjate svoje navike, veća je vjerojatnost da ćete ih se držati. Sretno!