Skip to content

Kako pripremiti savršenu salatu od crnih gljiva

Prije samo nekoliko godina, vratili smo se u moj rodni grad u Kini da vidimo moje roditelje, moj tata je ovo naručio jednom u restoranu. Totalno sam se zaljubila u njega.

Tradicionalno se priprema samo s kineskim crnim gljivama i krastavcima. No, jednog dana mi je ostalo malo prženog kikirikija i samo sam tražio način da ih dokrajčim. Dakle, stavila sam kikiriki u jelo i uspjelo je, a tako se dobro slaže sa ‘starim octom’. Pa sam počeo dodavati kikiriki. Međutim, kikiriki nije obavezan.

O crnoj gljivici

O ovoj ‘Crnoj gljivi’ ima se štošta reći. To je vrsta kineske gljive, najpoznatija je ona s planina pod nazivom ‘Da Xing An Ling’ koja prelazi cijele tri sjeveroistočne pokrajine.

U Ujedinjenom Kraljevstvu ih možete pronaći u većini kineskih supermarketa, a ponekad iu odjeljcima ‘strane hrane’ u običnim supermarketima. Međutim, ona koju možete pronaći u odjeljku ‘strana hrana’ u standardnim supermarketima često dolazi iz Japana, prodaje se u maloj staklenoj teglici od svega nekoliko komada i prilično je skupa. Iskreno, ne znam razliku od onih koje imamo na sjeveroistoku, pa ih je vjerojatno bolje kupiti u kineskom supermarketu (a ako se proizvode na sjeveroistoku, još bolje).

Prodaje se suha, a potrebno ju je namočiti prije kuhanja. Crna gljiva će udvostručiti ili utrostručiti svoju veličinu nakon namakanja. Dakle, svaki put kad se vratim kući, uvijek ih nosim sa sobom, mogu trajati zauvijek.

Crne gljive se na kineskom nazivaju ‘Mu Er’, što doslovno znači ‘ušna resica drveta’. Obično se može kuhati u juhi, pržiti ili u salati. Izuzetno je hranjiv i zdrav: pomaže kod unosa željeza i krvnog tlaka. A u ovo jelo, kad se zbroji kikiriki (sa niacinom, vlaknima, vitaminom E…) i stari ocat (pomaže probavu i krvotok, usporava starenje..itd), ne može biti zdravije.

Sastojci

  • Mu’er (crna gljiva), krastavac, kikiriki.
  • Ulje, sol, stari ocat (ako ga nemate kod kuće, umjesto njega možete koristiti rižin ocat, no okus može biti malo drugačiji), zvjezdica anisa, štapić cimeta, wasabi (po želji), esencija od gljiva ili povrća ( izborno).

Priprema

  • ‘Mu er’ (crnu gljivu) potopiti u vruću vodu 15-20 minuta, dok ne omekša (svaki komadić se razvuče), dobro isprati i narezati na manje dijelove. (Može se i kuhati ako mislite da se teško namače da omekša).
  • Narežite krastavac dijagonalno na tanke ploške.
  • Na zagrijanom ulju popržite kikiriki, pa ostavite da se ohladi.

Kuhanje

  • U woku zagrijte oko 4-5 žlica ulja pa u vruće ulje stavite nekoliko zvjezdica anisa i par štapića cimeta.
  • Izvadite zvjezdice anisa i štapiće cimeta iz ulja. Ostavite ulje da se ohladi.
  • Pomiješajte omekšani ‘Mu er’ (crne gljive), narezani krastavac i prženi kikiriki zajedno u zdjeli za salatu, zatim dodajte ‘aromatizirano ulje’ (iz koraka 1), 1 žličicu bijelog šećera, 2-3 žlice starog octa, pola žličicu soli, pola žličice esencije od gljiva ili povrća (po želji) i ubacite malo wasabija (ako želite).

Po želji možete staviti i ‘mljeveni’ češnjak i nasjeckani mladi luk te nekoliko kapi čili ulja.