Skip to content

Kako spakirati zeleni ručak bez otpada

Dok ekološki počinje kod kuće, možete ga bez napora proširiti na blagovaonicu svoje djece tako da im spakirate zeleni ručak bez otpada. Nije samo dobra praksa da vaša djeca počnu brinuti o okolišu, već mogu postati i savršeni uzori svojim kolegama iz razreda i prijateljima.

Pakiranje ekološki prihvatljivog školskog ručka jednostavno je nakon što vam to postane svakodnevna navika. A ove ideje u nastavku također su primjenjive na sve odrasle u vašoj obitelji koji nose ručak na posao. Pročitajte neke od smjernica da biste započeli:

Izaberite zeleni ručak – Zaboravite nezdravu hranu i drugu unaprijed zapakiranu hranu koja dolazi u nerazgradivim aluminijskim folijama, plastičnim omotima i plastičnim vrećicama. Umjesto toga, birajte zdrave alternative za ručak kao što su domaći sendviči, svježe voće i povrće i drugi međuobroci bez otpada.

Kupujte hranu za ručak u većim kacama – Uštedjeli biste više kada biste kupovali u većim spremnicima, umjesto pakiranja za jednu dozu. Možete ga jednostavno prebaciti u manje posudice prilikom pripreme ručka. Kupujte kvalitetne kante za rinfuzu, kao što su umak od jabuka, jogurt, maslac od kikirikija itd.

Pakirajte hranu u spremnike za višekratnu upotrebu – Odaberite posude koje se mogu ponovno zatvoriti ili kutije za ručak, poput posuda za hranu od nehrđajućeg čelika. Na taj način djeci je lakše spremiti nepojedene grickalice za kasnije. Kada se vaše dijete vrati kući s nepojedenom hranom, dobivate ideju o njegovim obrascima ručka i preferencijama. Razgovarajte sa svojim djetetom o njegovim ostacima, a odatle možete s vremena na vrijeme prilagoditi količinu i raznolikost hrane.

Koristite bocu ili spremnik za piće koji se može ponovno puniti – Razmislite o korištenju izdržljivih boca za vodu za piće vašeg djeteta, umjesto pakiranja kutija od sokova ili pakiranja mlijeka i tetra-paka. Osim toga, ako koristite bocu koja se može puniti, vaše dijete može kasnije spremiti nešto od svojih pića za neko sredstvo za gašenje žeđi. Za razliku od pakiranja vrećice soka, ona će najvjerojatnije završiti u kanti za smeće, a vašem djetetu do kraja dana neće ostati ništa za piti. Također imajte na umu da mnoge plastične boce sadrže toksine koji mogu naštetiti zdravlju vašeg djeteta.

Koristite platneni ubrus – Preskočite papirnate salvete i spasite drveće! Umjesto toga prijeđite na 100% višekratne platnene salvete, što je naravno zdravo za okoliš. Vi i vaše dijete možete zajedno izraditi i ukrasiti platnene salvete! Ovo može biti zabavna i uzbudljiva obiteljska aktivnost, a vašem će djetetu dati osjećaj posjedovanja, povećavajući šanse da te salvete neće biti izgubljene.

Spakirajte posuđe za višekratnu upotrebu – Umjesto jednokratnih plastičnih žlica i vilica koje su štetne za okoliš, odlučite se za tradicionalni srebrni pribor. Ovaj klasični pribor za jelo puno je učinkovitiji za korištenje u usporedbi s plastičnim primjercima. Također možete koristiti posuđe za jelo od bambusa, jer je ono vrlo zeleno iu današnje vrijeme.

Pakiranje zdravih ručkova bez otpada može u početku zahtijevati malo planiranja, ali s brojnim prednostima koje pruža vašem djetetu i okolišu, vrijedno je svakog vremena i truda – da ne zaboravimo, košta i manje!