Skip to content

Kid Bentos: laki ručkovi koji su zdravi i zabavni

Školski ručkovi u zadnje su vrijeme pod lupom i rezultati nisu dobri. Škole diljem zemlje poslužuju ručkove upitne kvalitete i prehrane. Imajući to na umu, sve više i više roditelja svaki dan odlučuje spakirati ručak za svoje dijete.

Problem je što se djeca izgaraju na isti stari sendvič iz dana u dan. I unatoč dobroj namjeri roditelja, zdravi dio ručkova nerijetko ode u smeće. Dakle, kako spakirati zdrav ručak koji će vaše dijete rado jesti? Uđite u svijet bentosa.

Tradicionalno, bento je jednostavno obrok zapakiran za ponijeti i uobičajen je u japanskoj kulturi. Hrana je često vješto aranžirana, dodajući vizualnu privlačnost obroku. Osim toga, naglasak je stavljen na zdrave sastojke.

Danas mnogi roditelji preuzimaju koncept bentosa i primjenjuju ga na ručak svoje djece. Rezultat je zabavan i nutritivno zdrav obrok kojemu se djeca jako raduju. Dok tradicionalni japanski bento može uključivati ​​rižu, ribu i ukiseljeno povrće, u zapadnom svijetu dječji bento često uključuje svježe voće i povrće, sendviče i krekere. Ova je hrana oblikovana i raspoređena tako da uključuje zabavne oblike, zanimljive uzorke, pa čak i šašave likove. Želite li vidjeti kako izgleda bento prilagođen djeci? Pogledajte poveznicu na dnu ovog članka.

Ako se želite okušati u pripremi ovih ručkova, lako je započeti. Trebat će vam samo bento kutija ili druga plastična posuda za ručak. Za složenije dizajne trebat će vam kalupi za kekse, hvataljke za hranu, razdjelnici za hranu i drugi pribor za bento. Ali nemojte ponestati i odmah kupite te dodatke. Umjesto toga, samo nabavite kutiju i upotrijebite zalihe koje već imate u kuhinji da napravite čaroliju za ručak.

Vjerojatno ćete doći do mnogih ideja za bento ručak za svoje dijete, ali evo nekoliko osnovnih ideja za početak.

Dotjerajte sendvič — Sendviči se mogu izrezati u oblike kalupima za kekse i ukrasiti ukrasima od sira, voćne kože, kora povrća, pa čak i morskih algi. Ili razmislite o pripremi sendviča na vrećici, engleskog muffina ili peciva.

Think Outside the Bread — S vremena na vrijeme zamijenite sendvič za drugo glavno predjelo. Dobar izbor uključuje mesne okruglice, zamotuljke, quesadille, sir i krekere, hrenovke i tvrdo kuhana jaja.

Vege Up — Imajte na umu da će čak i najizbirljiviji jesti možda biti voljni pojesti povrće koje je izrezano u zabavan oblik ili dizajn. Koristite male kalupe za kekse za rezanje oblika od krastavaca, jicama i tikvica. Dodajte brazde debla brokuli ili cvjetači kako biste napravili slatka drvca ili nabodite komadiće povrća na šišku za mini ćevape.

Nabavite Fruity — Voće je hranjiva poslastica koju djeca obično dobro prihvaćaju. Uljepšajte ga raspoređivanjem u lijepe uzorke ili dizajne. Na primjer, oblikujte dugu s redovima jagoda, mandarina, ananasa, kivija i borovnica. Ili napravite prugastu jabuku jednostavnim rezanjem jabuke na kriške i stavite je u kutiju za ručak izmjenjujući stranu s korom i stranu s mesom na kriškama.

Umjereno dodajte poslastice — Nažalost, mnogi ručkovi od kuće puni su nezdrave hrane poput čipsa, slatkiša, kolačića i bezalkoholnih pića. Povremena poslastica je u redu, samo neka to ne bude redoviti dio obroka vašeg djeteta.

Sada kada ste naučili osnove, spremni ste za početak. Evo nekoliko savjeta i trikova kako bi vaš bentos bio još bolji.

  • Hranu čvrsto zapakirajte kako se ne bi pomicala.
  • Uključite što više prirodnih boja u ručak za vizualnu privlačnost.
  • Pripremite što više elemenata za ručak unaprijed kako bi vam jutra bila lakša.
  • Konačno, nastavite s time. Što više bentoa napravite, to će postati brže i lakše.