Skip to content

Kućni voćni zalogaji koji su brzi, jednostavni i pouzdani

Postoji mnogo ideja za zdrave grickalice. Punjene paprike, začinjeni orašasti plodovi i voćni tanjuri izvrsni su primjeri koji nas hrane i daju nam energiju.

Međutim, mogu biti skupi ako nemate vremena za pripremu. Cijena koju plaćate u trgovini za jednostavno rezanje voća, stavljanje u plastičnu kutiju i ubacivanje voćnog umaka nije uvijek praktična. Promijenimo ovo zauvijek.

Brzi zdravi zalogaji su u izobilju ako ih napravite kada imate vremena. Nadamo se da će vas recepti za zdrave grickalice u ovom članku inspirirati kada budete razmišljali čime ćete hraniti sebe i svoju obitelj sljedećih tjedana ili mjeseci.

Grickalice za djecu

Voćne gumene bombone

Ovi voćni zalogaji u biti su zdrava verzija želea. Kao što možete zamisliti, također preporučujemo korištenje domaće želatine, koja se između ostalog može napraviti od juhe od kostiju i pilećih nogu. Želatina u prahu kupljena u trgovini također dobro funkcionira.

6 šalica voćnog soka

3 šalice pasiranog voća

1 ½ šalice želatine u prahu

¾ šalice šećera, meda ili javorovog sirupa

U loncu pomiješajte voćni sok i zaslađivač po izboru. Pustite da lagano prokuha prije dodavanja voćnog pirea (koristite bilo koju vrstu voća, ovisno o nutritivnoj vrijednosti, okusu i dijetalnim ograničenjima).

Pjenjačom polako umiješajte želatinu u prahu. Primijetit ćete da je s njim sve teže raditi osim ako ne žurite, dopuštajući sastojcima da se prirodno i kontinuirano miješaju.

Na kraju, izlijte smjesu u dijelove posude koja se ne lijepi ili jednostavno u veliku zdjelu, kao što biste učinili s klasičnim želeom. Nakon što se ohladi, stavite ga u hladnjak dok vaše voćne gume ne počnu poprimati oblik!

Zdrave voćne grickalice

Konvencionalni voćni zalogaji poput voćnih rolada često nisu zdravi ni isplativi koliko bismo željeli. Htjeli mi to ili ne, naša ih djeca vole zbog njihova okusa i praktičnosti. Oni su u biti voćna koža koja je napravljena od raznog pasiranog i dehidriranog voća.

Ljepota voćne kože je u tome što vam zapravo nije potreban poseban recept. Ako imate malo krušaka, jabuka, naranči, jagoda, banana ili gotovo bilo koje vrste voća, sve je spremno. Konkretno, preporučujemo sljedeće sastojke.

10 šalica sirovog voća

1 ¼ šalice šećera, meda ili javorovog sirupa (po želji)

1/3 šalice soka od limuna

Svrha limunovog soka u ovom receptu za voćnu kožu nije okus. Citrusi mogu spriječiti da voće potamni tijekom procesa sušenja, koji se odvija na niskoj temperaturi.

Ova ideja za grickalice puno je lakša ako imate sušilicu za voće. Mnogi recepti zahtijevaju upotrebu papira za pečenje i postavke topline koje su preniske za većinu pećnica. Izbjegnite nered i rasipanje električne energije korištenjem posebno dizajniranih voćnih rolada.

Kako napraviti voćnu kožu u stroju za sušenje voća

Započnite miksanjem voćnog pirea. U našem primjeru koristimo 10 šalica sirovog voća kako bismo mogli napraviti veliku seriju koja će trajati cijeli mjesec. Pomiješajte u procesoru za voće, dodajući med, javorov sirup, voćni sok i/ili vodu da zasladite i ukapljite rezultate.

Postavite svoj dehidrator za trzavo voće na 135 stupnjeva. Izlijte voćnu kašu tretiranu limunom debljine ¼” na svoje neprianjajuće posude za dehidrator i sušite dok se ljepljiva tekstura voća ne smanji.

Voćna koža često je pojam koji se krivo primjenjuje. Uopće ne mora biti težak za žvakanje, a najlakši način da ostane mekan je da ga izvadite iz dehidratora čim ga možete bez otpora odlijepiti s pladnja.

Na kraju, preporučujemo planiranje opcije za pohranu. Općenito, u ormariću se neće zadržati dulje od nekoliko tjedana osim ako nije upakiran u vakuumski zatvorenu posudu. Međutim, lako će izdržati najmanje mjesec dana u hladnjaku, u vrećicama s patentnim zatvaračem.

Dehidrator od voćne kože izvrstan je način za pripremu brzih, zdravih zalogaja!