Skip to content

Kuhanje pečene govedine – sedam korisnih savjeta za stvaranje kulinarskog remek-djela!

Iako se čini da je drugačije, doista postoje jednostavne i učinkovite tehnike za učinkovitu pripremu govedine. Ove tehnike će dovesti do adekvatno ukusnog gotovog proizvoda, ali ako je vaš cilj savršeno pripremljena večera od pečene govedine, tehnika pečenja trebala bi biti vaša preferencija. Budimo iskreni, naći ćete malo stvari u životu koje se mogu usporediti s prvim zalogajem pravilno pripremljenog komada pečene govedine. Iako to nije najteže jelo za pripremu, ipak ima puno grešaka i zamki koje treba izbjeći. Moje je mišljenje da će pečenje tog komada govedine kuharu dati najbolju mogućnost za izvrsnost.

U tu sam svrhu dao 5 ključnih koraka koje svatko može slijediti kako bi pripremio ukusnu večeru od pečene govedine:

Kuhanje pečene govedine, korak 1: Svježa je najbolja.

Nije uvijek lako odrediti starost govedine u supermarketu. Nadamo se da se vaš trgovac mješovitom robom pridržava strogih smjernica FDA i da je vaš komad govedine svjež. Ako je izvedivo, trebali biste pokušati utvrditi je li vaša kupljena govedina ispravno obješena i nije više od četrnaest dana udaljena od klanja.

Kuhanje pečene govedine, korak 2: Odmrznite meso na sobnoj temperaturi.

Nemojte pogriješiti i baciti pečenje u posudu ravno iz hladnjaka. Vaše će društvo doživjeti obrok koji je mogao biti mnogo boljeg okusa da ste pustili meso da poprimi sobnu temperaturu prije kuhanja. I svakako nemojte pokušavati pripremiti svoje meso izravno iz zamrzivača. Ovo je recept za katastrofu!

Kuhanje pečene govedine, korak 3: Dodajte začine.

Po želji začinite solju, paprom ili češnjakom. Ovo nije obavezna radnja, a neki stručnjaci kažu da biste trebali pričekati sa začinima dok meso ne bude gotovo. Vjerujem da je ovo individualna opcija i treba je prepustiti kuharu.

Kuhanje pečene govedine, korak 4: Pronađite dobar termometar.

Pomoću termometra za meso odredite kada je govedina gotova. Mnogi čimbenici utječu na vrijeme pečenja komada mesa: veličina i oblik komada, količina masnoće i kostiju te kako je meso odležalo. Temperatura od 120 do 125 stupnjeva je rijetka, 130 do 140 stupnjeva je srednje pečeno, 145 do 150 stupnjeva je srednje, a 155 do 165 stupnjeva je dobro pečeno.

Pečenje goveđeg pečenja, korak 5: Najbolja je plitka posuda.

Stavite meso u plitku posudu za pečenje, masnom stranom prema gore. Ideja je ovdje omogućiti mesu da se ravnomjerno zagrije. Plitka tava će se pobrinuti da se meso ne pari u vlastitom soku i da će se govedina ravnomjerno zagrijati.

Kuhanje pečene govedine, korak 6: Koristite tablicu pečenja.

Dobro je pogledati tablicu pečenja za informacije o tome koliko dugo treba pripremati meso. Vremena i temperature kuhanja uvelike se razlikuju ovisno o veličini i kvaliteti komada, vrsti komada, nadmorskoj visini, vrsti pećnice itd.

Kuhanje pečene govedine, korak 7: Pričekajte 15 minuta prije posluživanja.

Ostavite meso da odstoji petnaest do 20 minuta prije rezanja ili posluživanja. Pečeno će se u tom razdoblju zagrijati za pet do deset stupnjeva, pa je najbolje komad izvaditi iz pećnice malo prije nego što postigne željenu temperaturu.

Nadam se da će vam ove ideje biti korisne. Ako ga pažljivo primijenite, i vi možete pripremiti savršenu večeru od pečene govedine. Gozba o kojoj će vaši gosti brbljati danima i tjednima!