Skip to content

Maharashtrian kuhinja

Kuhinja Maharaštre većinu nas odmah podsjeća na tipične zalogaje iz Mumbaije kao što su bhel, sabudana kichdi, pav bhaji i vada pav, koji su iznimno popularni diljem Indije.

Međutim, osim ovih divnih poslastica, Maharashtra ima svoju osebujnu kuhinju. Začinjena i ljuta poput hrane koja se poslužuje u većini drugih indijskih država, kuhinja Maharashtra je uglavnom vegetarijanska i ima složenu ponudu čak i na svakodnevnoj bazi.

Prvo jelo tipičnog maharashtrijskog obroka obično počinje s bhaatom (riža), varan (običnim tur dalom začinjenim gheejem, kuminom i sjemenkama gorušice) i tupom (ghee). Zatim slijedi amti, koji je u osnovi curry. Amti, koji se općenito poslužuje s rižom, može biti lal bhopla amti (curry od crvene bundeve), pancha ras amti (curry od miješanog povrća) ili katachi amti (chana dal). Druga poslastica koja ide uz navedeno je kadija.

Uz rižu, pšenica je također dominantna značajka Maharashtrijske prehrane. Bez bhakri (bajra ili jawar roti) obrok se ne smatra potpunim. Chapatiji obično nadopunjuju bhaji od prženog povrća. Lisnato povrće poput špinata ili methija obično se poslužuje uz brinjal (npr. bharleli vyaganychi bhaji). Svaki obrok iz Mahrashtre završava se mlijekom s maslacem ili skutom od riže. Kao i u drugim indijskim državama, svaki obrok uključuje niz začina poput papadama, kiselih krastavaca i ajvara.

Maharashtra također ima svoj udio u slasticama kao što su kheer, shreekhand i basundi, a s dolaskom blagdanske sezone u svakom domu Maharashtrana može se naći obilje slatkiša.

Neki od važnih maharashtrijskih festivala su Ganesh Chaturthi, Gudi Padwa (Nova godina), Diwali, Holi, Gokul Asthami i Nag Panchami, tijekom kojih ne samo da možete kušati najbolje delicije, već također svjedočite ponovnom okupljanju obitelji i puno zabava i veselje.

Neka od najboljih maharashtrijskih festivalskih jela su masala vangi, khamang kakdi, varan (vrsta dala), vatana rassa od cvjetače, bhajis od miješanog povrća (miješano prženo povrće), shrikand, kheer, basundi i modak.

Maharastrijci, kao i ostale indijske države, veliku pozornost posvećuju prezentaciji hrane. Općenito, riža se poslužuje u taatu ili tanjuru, a curryji se poslužuju u različitim vaatijima ili zdjelicama. U vrijeme festivala prezentacija postaje još važnija. Pladanj (taat) ima bijelo cvijeće oko sebe i ukrašen je raznim aranžmanima rangolija. Hrana se poslužuje uz vjerske pjesme, a miris mirisnih štapića nadopunjuje hranu, stvarajući prekrasan ambijent.

Ovdje je recept za punjeni brinjal, koji je tipičan maharashtrianski obrok. Ostali tipični obroci uključuju khamang kakdi, vatana rasu od cvjetače, miješani bhaji, slatki usal od suhog voća, shrikhand.

Punjeni Brinjal

Sastojci

14 malih brinjača

2 šalice naribanog sušenog kokosa

2 narezana luka

1 kosani luk

½ šalice indijskih oraščića

1 žlica lišća korijandera

8 klinčića

8 zrna papra

1 žličica kurkume u prahu

2 žličice čilija u prahu

¼ šalice soka od tamarinde

½ šalice ulja

Posolite po ukusu

metoda

Popržite klinčiće, papar u zrnu, sjemenke korijandera dok ne porumene, a zatim dodajte narezani luk i suhi kokos.

Pržiti dok ne porumeni.

Smjesu ohladite i sameljite u finu pastu.

Dodajte kurkumu, čili u prahu, sok tamarinde, nasjeckani luk, lišće korijandera, indijske oraščiće i sol.

Brinjale prerežite na četiri dijela, bez vađenja peteljke i napunite smjesom.

Zagrijte ulje i prodinstajte.