Skip to content

Odvikavanje bebe od dojenja

Vjerojatno su vam milijun puta zdravstveni radnici rekli da je isključivo dojenje do šest mjeseci apsolutno neophodno. Vjerojatno ste to činili vrlo religiozno čak i usred noći. Ako niste odlučili ili niste bili u mogućnosti to učiniti, vjerojatno ste se podsjećali da sterilizirate bocu i držite vodu spremnom. U svakom slučaju, na nogama ste. Odjednom dođe dan kada vaša beba, koja je sve ove dane bijesno gledala u vaš tanjur, skoči na vaš tanjur i zgrabi punu šaku. Jipi! On je spreman za čvrstu hranu! Pa, tako je jednostavno odvikavanje od dojenja predvođeno bebom i iz svog osobnog iskustva jamčim za to. Kao prvo, na ovaj način ne žurite s uvođenjem krute hrane i riskirate alergije na hranu. Štoviše, odluka o tome kada je pravo vrijeme da svoju bebu odviknete od krute hrane gotovo je uvijek otvorena. Pa zašto se jednostavno ne prepustite prirodi i pustite bebu da odluči kada želi jesti, a ne samo piti. Samo zapamtite, kao i odrasli, svaka je beba drugačija i razvija se prema vlastitom rasporedu, a ne prema vašem. Puno je lakše hraniti bebu hranom kada je spremna i manje je stresno za vas. Rečeno je da ako ne proradi ‘refleks guranja jezika’, tj. refleks koji ih tjera da guraju sve iz usta, možda neće biti spremni za krutu hranu. Također, općenito su spremni kada mogu sjediti bez potpore.

Moj sin je počeo pokazivati ​​interes za hranu kada je imao oko pet mjeseci, a kada mu je nedostajalo dva tjedna do šest mjeseci, počela sam mu nuditi krutu ili polukrutu hranu, da budemo precizniji. Patronažne sestre rekle su da bi cilj trebao biti omogućiti mu obiteljske obroke do njegovog prvog rođendana. To što sam bio orijentiran na cilj bilo je od velike pomoći u planiranju moje strategije. Podijelit ću s vama dio svoje mudrosti i iskustva.

Kao prva majka željela sam biti savršena u onome što radim za njega. Nekad sam upućivao na toliko različitih web stranica i knjiga o odvikavanju od dojenja, što dati, a što ne dati. Kad bismo se pridržavali većine njih, ne bih mogao ni pomisliti da postignem svoj cilj. Na temelju svega toga, evo ključnih stvari koje sam učinio, mislim ili osjećam i koje bi vam mogle pomoći…

1. Pokušajte se pridržavati pravila četiri dana, posebno ako u vašoj obitelji postoji povijest alergije na hranu. To znači da ako svojoj bebi uvedete krumpir, učinite to četiri dana bez prekida i nemojte davati drugu novu hranu u isto vrijeme. To će vam pomoći da uočite eventualne alergije jer je ponekad potrebno nekoliko dana da se alergija pojavi. Ako dajete previše novih stvari, teško ćete pronaći alergen.

2. Nemojte biti previše zabrinuti time koliko vaša beba jede. Rečeno je da su potrebe za hranjivim tvarima u prvoj godini života iz mlijeka, a hrana je više usađivanje navike. Zapamtite, pokušajte ne smanjivati ​​količinu mlijeka kako bi beba više jela barem do prve godine

3. Uvijek postoje dani kada će jednostavno odbiti jesti, a postoje i dani kada će pojesti bilo što

4. Kako vaše dijete raste, ono razvija sposobnost boljeg žvakanja hrane. To znači da biste trebali mijenjati teksturu hrane. Počnite s pireima pa prijeđite na pire pa na komadiće. Nazovite me lijenim, ali nisam pasirao povrće osim graška i graha. Sve ostalo bih skuhala/parila i napravila kašu gnječeći žlicom. Zgnječila sam svaki zalogaj banane u ruci i nahranila ga.

5. Polako uvodite začine. Većina začina, posebno onih koji se koriste u indijskoj kuhinji, blagotvorno djeluje na tijelo. Kumin, na primjer, pomaže u ublažavanju zagušenja i također pomaže u probavi.

6. Za razliku od odraslih, mast je dobra za bebe, posebno za njihov brz razvoj mozga. Koristite ghee, maslac, ulje umjereno. Dajte punomasni jogurt, sir itd.

7. Obično nakon oznake od 26 tjedana dobijete zeleni signal da date gotovo bilo koju hranu poput voća, povrća, mesa (mi smo ipak vegetarijanci). Naravno, na vama je da imate na umu alergije.

8. Počnite s jednim obrokom dnevno u vrijeme kada nije jako umorno, pospano ili mrzovoljno. Ne žurite i ne dajte se omesti. Pokušajte objasniti što jede, koje su prednosti, kako je pripremljeno. Na ovaj način ste oboje usredotočeni na hranu. Jedeš žlicu pred njim i govoriš stvari poput ‘njam njam’. Postupno povećavajte obrok na dva pa na tri.

9. Raznolikost začinjava život, čak i život vašeg mališana. Pokušajte dodati što više različitih okusa, povrća, voća itd.

10. Neki kažu da, budući da su bebe prirodno sklone slatkom jer smo rođeni s više okusnih pupoljaka za slatkiše, možda bi bilo dobro prvo uvesti povrće, inače ga možda nikada neće voljeti. Nisam se suočio s tim problemom i gotovo sam izmjenjivao novo povrće i voće. Iz istog razloga nikad nisam dodavao šećer u njegovu prehranu. Ipak, dodam malo soli. Kažu da im bubrezi nisu u potpunosti razvijeni i stoga izbjegavaju sol i šećer. Nema smisla ne dodavati soli i dati mu vrećicu čipsa dok je malo dijete jer će to samo potaknuti želju za čipsom i štetiti organizmu. Želim da razvije ljubav prema uravnoteženoj prehrani.

11. Pokušajte ne davati puno hrane iz tegle. Prerađena hrana nije dobra za odrasle, ostavite je za bebe. Također postaje teško odviknuti ih od te hrane i jesti domaću hranu. Nekad sam kupovala nekoliko staklenki za putovanja i hitne slučajeve. Također, znala sam prvi put probati povrće ili voće iz staklenke, tražiti alergije i onda ih pripremati doma.

12. Vaša beba je vaš najbolji vodič. Nemojte paničariti i nemojte se frustrirati, oni će to lako izabrati

13. Ne možete očekivati ​​da vaša beba/malo dijete gricka voće dok vi grickate čips. Vodite primjerom.

Kao što sam rekao, ovdje sam podijelio većinu svojih lekcija i nadam se da će ovo biti dobra polazna točka za vas. To je dugo putovanje, ne uvijek zabavna vožnja, ali na kraju ćete tamo stići. Upamtite, vaš je cilj vašem djetetu omogućiti dobar i zdrav početak. Njegova kvaliteta života, zdravlje i dugovječnost uvelike ovise o tome koliko ste dobro postavili njegove prehrambene navike. Pretilost u dječjoj dobi posvuda je u porastu, a također se kaže da raste stopa juvenilnog dijabetesa. Možete pomoći svom djetetu, pa učinimo to.