Skip to content

Oktoberfest više nije samo za Nijemce!

Pa kako je započela ova globalna zabava? Princ Ludwig od Bavarske, koji je kasnije okrunjen za kralja Ludwiga I., želio je da njegov narod sudjeluje u proslavi njegovog vjenčanja s princezom Theresom od Saske-Hildburghausen 12. listopada 1810. Ludwig je organizirao konjsku utrku i pozvao sve ljude u Münchenu. Kraljevska zabava privukla je oko 40.000 gostiju – velika zabava, prema uobičajenim standardima, ali samo mali dio od 6,4 milijuna ljudi na Oktoberfestu posljednjih godina. U dobrom provodu i obilnim količinama piva svi su očito uživali te prve godine. Odlučeno je da se konjska utrka ponovno održi 1811., ovaj put zajedno s državnom poljoprivrednom izložbom.

Iako je konjska utrka na kraju napuštena, mnoge karakteristike ranih proslava Oktoberfesta ostale su iste, ako ne i proširene. Münchenska godišnja proslava još uvijek se održava na izvornom mjestu, nazvanom Theresienwiese (“Terezijina polja”), ispred gradskih vrata. Poljoprivredni sajam i dalje se održava, iako se sada održava tek svake treće godine. Tradicija štandova s ​​pivom i hranom, započeta 1818., nastavlja se i danas i možda je najznačajniji aspekt Oktoberfesta.

Moderna proslava zamijenila je male šatore ogromnim pivnicama koje sponzorira pivovara, a svaka može primiti do 5000 ljudi. Zabava je također porasla u duljinu, da bi postala 16-dnevna ekstravaganca koja završava prve nedjelje u listopadu. Datumi festivala 2010. su od 18. rujna do 3. listopada. Oktoberfest u Münchenu ponekad je otkazivan zbog rata i kolere.

Prve nedjelje festivala održava se Nošnja i puškarska povorka u kojoj sudjeluje oko 7000 izvođača – grupe u narodnim nošnjama i povijesnim odorama, koračnice, puškari, rasni konji i druga stoka, starinske kočije, brojna kola – – parada ulicama gradskog središta Münchena prikazujući raznolikost lokalnih, regionalnih i nacionalnih običaja. Drugu nedjelju Oktoberfesta održava koncert big banda na otvorenom na kojem sudjeluje 400-tinjak glazbenika koji čine sve bendove Oktoberfesta.

Između događanja i pivskih šatora, gosti mogu proći 103 hektara površine Oktoberfesta kako bi se vozili panoramskim kotačem, toboganom ili vodenim toboganom, kretali se kroz labirint, posjetili ukletu kuću, zabavljali ih brojni izvođači, bacili pogled u cirkusu buha, svratite u jedan od desetaka štandova s ​​igrama ili krenite na obilazak festivala, između ostalog.

Na Oktoberfestu u Münchenu popije se više od 5 1/2 milijuna litara piva, oko 45.000 litara vina i gotovo 165.000 litara bezalkoholnog piva. Piva koja minhenske pivovare proizvode posebno za Oktoberfest sadrže 4,5 posto alkohola, a festivalske dvorane u Münchenu mogu primiti 94.000 ljudi.

Uz to, sudionici konzumiraju velike količine hrane, od kojih se većina sastoji od tradicionalnih krepkih jela. Po cijelom sajmištu lako su dostupni Hendl, cijeli pilići pečeni na ražnju i obično se prodaju u polovicama. Varijacije su patka ili guska pečena na ražnju. Uz tradicionalno jelo od crvenog kupusa i jabuka (Blaukohl) poslužuju se pečena mesa, posebno svinjetina, i okruglice od krumpira. Lokalni specijaliteti poput pečenih volovskih repova, svinjskih koljenica na žaru ili bavarskih Weißwürste, bijelih telećih kobasica kuhanih na pari posluženih sa slatkim senfom, kiselim kupusom i perecom ili žemljom nalaze se na gotovo svakom jelovniku. Posjetitelji zainteresirani za plodove mora mogu probati ribu na štapiću pečenu na drveni ugljen (Steckerlfisch).

Manji apetiti zadovoljavaju se krumpir salatom ili krumpirovom juhom, a ni vegetarijanci neće ostati gladni, guštajući u masivnim toplim, mekim perecima, sirnim platama s kruhom ili nekim od brojnih bezmesnih jela koja se poslužuju u svakom od šatora. Tipična desertna jela uključuju Dampfnudel, okruglicu od meda kuhanu na pari koja se poslužuje s umakom od vanilije, savijaču od jabuka i Kaiserschmarrn, zašećerenu palačinku s grožđicama.

Koncesije koje prodaju razne slatke zalogaje također su razasute po krajoliku. Od badema pečenih u tavi, glaziranih sa šećerom (gebrannte Mandeln) do šećerne vune (Zuckerwatte), od glaziranog voća do sladoleda, Oktoberfest u Münchenu ima nešto što će zadovoljiti svakog sladokusca.

Sjajan način da doživite Oktoberfest je provesti nekoliko noći uživajući u svečanostima i kulturi Münchena, a zatim se ukrcati na fantastični brod MS Amalegro, kojim upravlja AMA Waterways, na 7-noćno krstarenje rijekom od Nürnberga do Amsterdama. Ovo je izvrsna prilika za posjet središnjim europskim lukama do kojih veći brodovi ne mogu doći, a istovremeno pruža mogućnost opuštanja na ležaljci uživajući u pogledu od 360 stupnjeva na Europu dok prolazite. Ovo plovilo vrijedno rijeke pristajat će u nekoliko zajednica uz rijeku, omogućujući kruzerima da dožive Oktoberfest s svečanostima specifičnim za tradiciju svakog grada.

Najveći Oktoberfest koji se održava izvan Njemačke održava se svake godine u gradovima blizancima Kitchener-Waterloo u Kanadi, gdje živi velika njemačka populacija. Najveći takav događaj u Sjedinjenim Državama je Oktoberfest-Cincinnati u Ohiju, koji se svake godine može pohvaliti s pola milijuna posjetitelja.

Ako uživate u pivu (alkoholnom ili bezalkoholnom) ili želite sudjelovati u nezaboravnom visokoenergetskom kulturnom festivalu, preporučujem da razmislite o Oktoberfestu ove godine!