Skip to content

Pahuljice kvinoje: opcija bogata proteinima za doručak ili užinu

Neka vaš rani jutarnji doručak bude prava poslastica! Pahuljice kvinoje najbolja su zdrava opcija za žitarice za doručak. Zapravo je zdraviji čak i od zobi. Od kvinoje je vrlo jednostavno pripremiti vruću žitaricu. Samo promiješajte 2/3 šalice pahuljica u 2 šalice kipuće vode, bilo kojeg voćnog soka ili mlijeka. Smjesu maknite s vatre i ostavite da odstoji par minuta, a možete kuhati još minutu-dvije. Ako nastavite kuhati, postat će gušći i sličniji kaši. Ulijte u zdjelu i po želji dodajte malo grožđica, smokava ili bobičastog voća ili dodajte malo lanenih sjemenki, šaku nasjeckanih oraha, oraha ili nekih orašastih plodova pa pospite nektarom agave ili medom. Uglavnom, možete ga začiniti bilo čime, kao što biste začinili zobenim pahuljicama, a najbolje je što je bez glutena.

Također možete pokušati zamijeniti kvinoju za zobene pahuljice i mljevenu kvinoju za brašno u palačinkama, vaflima, muffinima, kruhu, keksima i složencima. Može se pržiti poput kokica ili tostirati za lagani zalogaj s krekerima ili koristiti kao podloga za brzi kruh sa začinskom koricom.

Kvinoja ima kvalitete koje su superiornije od žitarica i žitarica, zbog kvalitete svojih proteina i minerala koje sadrži. Umjesto po količini, prepoznaje se po kvaliteti proteina koje daje. Esencijalne aminokiseline koje čine kvinoju, kao što su izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin stvaraju odgovarajuću ravnotežu aminokiselina potrebnih tijelu za pravilnu prehranu. Protein kvinoje je njegovo najbolje jamstvo, jer također ima veći sadržaj minerala od drugih proizvoda, poput fosfora, kalija, magnezija, kalcija i željeza među ostalima. Ne sadrži kolesterol, ne stvara masti u tijelu, ne deblja, lako je probavljivo i može se proizvoditi organski.

Pahuljice kvinoje potječu iz autohtone prehrambene kulture visoke nutritivne vrijednosti koja se uzgaja u regiji Anda u Južnoj Americi i služe kao hrana Inkama i drugim drevnim kulturama. Služio je kao dobra zamjena za oskudne životinjske bjelančevine i još uvijek je jedan od glavnih izvora bjelančevina u regiji. Sjemenke kvinoje nalik bisernom zrnu navlaže se s 15% do 16% vlage, a kasnije se podvrgnu pritisku između dva valjka što uzrokuje formiranje sferičnih oblatina; stoga nastaju vrlo fine pahuljice koje čuvaju većinu proteina u sebi, a vrijeme kuhanja je kraće. Pahuljice kvinoje koriste se u raznim jelima, poput juha, žitarica za doručak, sokova i drugih.

Nije ni čudo što sve više ljudi sada uključuje ovu super namirnicu kvinoju u svoju svakodnevnu prehranu za tu potpunu prehranu bez mesa.