Skip to content

Palak Paneer, kari od špinata i sira

Palak Paneer (špinat i sir) bio je moj prvi izbor kada sam posjetio Punjabi dhaba (restoran). Uvijek sam u potrazi za dobrim dhabama kako bih istražio nevjerojatnu hranu koju nude, a koja mi je svaki dan draža od otmjene hrane u restoranima. U tipičnoj dhabi hrana se obično poslužuje u čeličnim tanjurima, a thali uključuje slatku kolekciju hrane koja se poslužuje sa sirovim lukom i zelenim cijelim čilijem (koji se nikad nisam usudio žvakati)!

Ovo jelo iz sjeverne Indije bogato je proteinima, željezom i ima nenadmašan okus kada se jede sa svježim naanom ili rotijem. Izgleda tako primamljivo sa svojim kremastim zelenim špinatom u kontrastu s čistim bijelim panirom.

Panir se pravi dodavanjem limunovog soka u vruće mlijeko. Dok mlijeko kuha, dodajte mu limunov sok i pričekajte da se skuta odvoji od sirutke. Skuta se zatim ocijedi i iz nje se iscijedi višak vode, a dobiveni proizvod je Paneer. Kako biste si život učinili jednostavnim, možete otići u bilo koju indijsku trgovinu i kupiti gotov paneer.

Sastojci (3-4 porcije)

  • Špinat (palak) –1 velika vezica ili veliki paket
  • Panir – 200 grama
  • Luk – 2 (nasjeckan na veće komade)
  • Rajčica–1 (velika)
  • Pasta od đumbira i češnjaka – 1/2 žlice
  • Zeleni čili – 5-6
  • Kiselo vrhnje – 1 velika žlica
  • Klinčići – 3-4 (u prahu)
  • Kumin (Jeera) u prahu – 1 čajna žličica
  • Ulje – 1/4 šalice

Recept

Paneer–Ako koristite smrznuti paneer, izvadite ga i držite na sobnoj temperaturi 3-4 sata prije kuhanja ili ga možete odmrznuti. Stavite ulje u gustu tavu (ravnu tavu) srednje veličine i stavite vrlo malo ulja u njega . Dodajte kockice panire i pržite dok ne porumene. Pospite ga malo soli i stavite sa strane.

Umak – kuhajte špinat (palak) na pari ili tavi oko 5-6 minuta. Za kuhanje na pari u šerpi izrežite palaku i dodajte žlicu vode i poklopite 5-6 minuta. Uzmite špinat, luk, rajčice, đumbir-češnjak, čili i napravite finu pastu u blenderu.

Uzmite neprijanjajuću tavu i u nju ulijte ulje te zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte jeera prah, klinčiće, kurkumu i pirjajte nekoliko sekundi. Sada dodajte pastu od pirea i nastavite je miješati jer ima tendenciju da leprša okolo. Posudu djelomično poklopite oko 7-8 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte malo vode ako je umak pregust. Dodajte sol i prstohvat šećera. Dodajte kiselo vrhnje, lagano promiješajte i dodajte paneer. Kuhajte 5-6 minuta prije nego što skinete sa štednjaka. Poslužite uz roti ili chapati.

Napomena-Možete ispeći cijeli paneer tako da samo stavite ploču paneera na tavu i ispečete je s obje strane dok ne porumeni. Narežite na male komadiće kada se ohladi.