Skip to content

Pečena piletina – Povijesne činjenice i druge zanimljivosti o piletini

Zanimljive povijesne činjenice o piletini

Vjeruje se da moderna piletina koja se koristi za pečeno meso i druga jela potječe od crvene džungle kokoši. Ova vrsta ptice je prvi put pripitomljena u sjevernim dijelovima Indije i jugoistočne Azije prije više od 4000 godina.

Također prije otprilike 4000 godina, Egipćani su izgradili vrlo velike inkubatore od cigle. Inkubatori su mogli držati do 10.000 pilića odjednom. Oko 600. godine prije Krista, Babilonci su prikazivali piletinu na svojim rezbarijama.

U srednjem vijeku piletina je bila najpopularnije meso. Ljudi su vjerovali da je meso lakše probavljivo.

U 1980-ima meso prsa činilo je 10% ukupne težine piletine. Do 2007. taj se broj povećao na 21%.

Tijekom Drugog svjetskog rata potrošnja piletine u SAD-u je porasla jer je došlo do smanjenja dostupnosti govedine i teletine.

Oko 95% restorana u SAD-u ima piletinu na jelovniku. Najpopularnije jelo je pržena piletina, koja čini više od 50% pilećih predjela naručenih u SAD-u.

Godine 2003. prosječan broj funti koje Amerikanac godišnje pojede iznosio je 81,5 funti. U 2007. broj se povećao na 84,9 funti godišnje. Cornish i White Rock su najpopularnije pasmine za konzumaciju u SAD-u.

Druge zanimljive zanimljivosti o piletini

Postoje radnici koji se zovu chicken sexers. Ono što njihov posao podrazumijeva je odvajanje ženskih od muških pilića. Da bi to učinio, sexer drži pile na žarulji od 300 W kako bi ispitao vanjske uzorke. Ženke se drže za polaganje jaja, dok se mužjaci uzgajaju za konzumaciju. Profesionalni sexer može pregledati tisuću pilića na sat s točnošću od 98%. To je 8000 pilića dnevno.

Godine 2000. Kina je imala najveću populaciju kokoši na svijetu. U Kini ih je živjelo oko 3,6 milijardi. Sljedeća najveća populacija pronađena je u SAD-u, gdje je bilo 1,7 milijardi kokoši. Slijede Indonezija (1 milijarda), Brazil (950 milijuna) i Meksiko (476 milijuna).

Gainesville, Georgia je “svjetska prijestolnica piletine”. Tamo se jedenje mesa vilicom smatra ilegalnim.

Boja pileće kože varira od žute do krem ​​boje. Boja kože ovisi o vrsti hrane koja se daje životinji.

Pileće meso možete zamrzavati do dvije godine i ono neće promijeniti ni boju ni okus.

Pečena piletina jedno je od najlakših i najzdravijih jela. Kada unutarnja temperatura pečenog mesa dosegne 160 – 170 stupnjeva F (mjereno termometrom za meso), smatra se sigurnim za jelo. Ružičasta nijansa pečenog mesa uzrokovana je hemoglobinom u mesnom tkivu koji je prešao u toplinski stabilnu boju.