Skip to content

Plan obroka s glikemijskim indeksom – kako odabrati pravu hranu

Vrlo je dobro znati kako funkcionira GI dijeta, ali ono što stvarno želite znati kada je namjeravate koristiti kako biste smršavjeli i započeli novi zdrav život, jest kako izgleda plan obroka s glikemijskim indeksom. Što ću jesti i kada? Koliko često?

Zapravo, ne postoji fiksni plan obroka kada jedete prema glikemijskom indeksu. Ali postoje neke stvari koje treba zapamtiti i kojima treba težiti kada planirate svoje obroke za taj dan.

Ono što jedete za doručak utječe na glikemijski indeks obroka za ostatak dana. Drugim riječima, JAKO je važno da doručkujete i što doručkujete. Nastojte jesti hranu sa što nižim GI vrijednostima. Možda kao ovaj primjer:

o Zobena kaša s mlijekom

o Pola ili cijeli grejp ili

o Jedna jabuka (pazite kad je voće u pitanju, neko ima jako visok GI)

o Ako trebate više: kruh od cjelovitih žitarica (što znači da sadrži žitarice koje nisu samljevene) sa sirom ili šunkom

Naravno, postoje i druge alternative za početak plana obroka s dobrim glikemijskim indeksom, odaberite prema svom izboru iz GI tablice. Samo se pobrinite da dobijete ono što vam je potrebno u pogledu vitamina, masnih kiselina i proteina.

Ako smatrate da vam je prijeko potreban međuobrok između obroka (velike su šanse da nećete, budući da ćete zbog doručka s niskim GI dugo biti zadovoljni), pokušajte ne birati voće jer ono sadrži mnogo ugljikohidrata . Ako ipak osjećate želju za voćem, pripazite da odaberete ono s niskim GI vrijednostima.

Bolji međuobrok je šaka orašastih plodova, prepuna esencijalnih masnih kiselina, proteina i vitamina E. Ali držite se šake, nema potrebe za prejedanjem.

Morate izbjegavati brzu hranu, jer ona obično ima visok GI vrijednost. Najbolji izbor je ponijeti vlastitu kutiju za ručak, ali ako se želite pridružiti svojim kolegama u restoranu za ručak, preskočite rižu, krumpir i slično kako biste zadržali niske vrijednosti GI u svom planu obroka s glikemijskim indeksom.

Što se tiče večere, sastavite obrok po GI tablici, a opet, pobrinite se da u organizam unesete sve potrebne proteine, masne kiseline i vitamine. Riba, meso i jaja su hrana s visokim udjelom proteina i bez GI jer u njima nema ugljikohidrata.

Sažetak

Prvi obrok u danu vrlo je važno stvarno pojesti i zadržati vrlo nisku vrijednost GI. Orašasti plodovi za međuobrok! Odaberite ono što volite za svoje obroke iz GI tablice, ali pobrinite se da dobijete sve potrebne vitamine, masne kiseline i proteine.