Skip to content

Plan vegetarijanske prehrane za one koji jedu meso

Nema sumnje da je vegetarijanska prehrana dobra za vaše zdravlje. Oni koji odluče slijediti ovaj način života obično imaju koristi od 15% manje težine od onih koji jedu meso, obično imaju nižu stopu srčanih bolesti, dijabetesa i raka te imaju tendenciju da žive dulje od onih koji jedu meso. Ali mnogi od nas jednostavno ne mogu shvatiti ideju potpunog odricanja od mesa. Bez purice na Dan zahvalnosti? Nema velikog, sočnog odreska s roštilja? Nema hrenovki za 4. srpnja na obiteljskom roštilju? Kako bismo mogli preživjeti?

Pa, evo kako možete biti vegetarijanac, malo “varati”, a opet zadržati zdrav način života. Zove se “fleksitarijanac” i omogućuje vam da budete “povremeni” vegetarijanac dodavanjem mesa u svoju prehranu u ograničenim količinama. U knjizi Dawn Jackson Blatner, “The Flexitarian Diet” ona nudi 3 razine: početničku, naprednu i stručnu. Na svakoj od ovih razina odlučujete se za dane bez mesa. Na primjer, početnik bi trebao imati samo 2 dana bez mesa tjedno — to ne zvuči tako teško!

Autor ističe da se ne radi toliko o odricanju od stvari u prehrani koliko o dodavanju više zdravih izbora poput graha, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i poljoprivrednih proizvoda. Njezin se plan temelji na oko 1500 kalorija dnevno što će vam pomoći da izgubite na težini, ali se lako može povećati ili smanjiti – preskočite međuobroke da biste smanjili kalorije ili udvostručite doručak da biste povećali kalorije.

Vaši izvori proteina bit će iz graha, orašastih plodova i sjemenki, a budući da je meso obično najskuplji artikl u trgovini, zapravo možete uštedjeti novac jedući na ovaj način. No, dodavanjem povremenog mesnog obroka puno je lakše ostati pri ovom planu. Osim toga, otkrit ćete da će samo dodavanje male količine mesa nekim jelima zadovoljiti vašu želju bez dodavanja previše dodatnih kalorija.

Još jedna prednost prehrane ovim modificiranim planom vegetarijanske prehrane je ta što vam može pomoći da se “odviknete” od mesa ako kasnije odlučite postati “punopravni” vegetarijanac. Stvarno je samo stvar ponovnog odgoja sebe od ideje da je meso vaše glavno jelo i da ga više koristite kao “začin” za neka od svojih biljnih jela.

Dakle, bez obzira odlučite li slijediti strogi plan vegetarijanske prehrane ili ne, većina stručnjaka za prehranu složit će se da je smanjenje unosa mesa definitivno zdraviji način prehrane.