Skip to content

Planovi zdrave vegetarijanske prehrane za mršavljenje

Gubitak kilograma cilj je koji treba postići konzumiranjem zdravih namirnica uz pravilnu prehranu i reguliran unos kalorija, no što ako ste vegetarijanac? U planovima prehrane za mršavljenje, vegetarijanac mora obratiti pozornost na ono što konzumira, jer vegetarijanci obično konzumiraju manje količine proteina općenito zarađenih iz životinjskih proizvoda poput ribe i mesa. Teret je veći za vegane, čiji planovi obroka moraju biti potpuno lišeni bilo kakvih životinjskih proizvoda, uključujući mlijeko i jaja.

Ako ste vegetarijanac i želite smršaviti, morate biti oprezni pri slaganju dnevnog plana jelovnika. Pobrinite se da vam svaki obrok daje odgovarajuću prehranu dok vas u isto vrijeme ograničava u unosu prekomjernih kalorija. Također, trebate slijediti pravilan plan prehrane za mršavljenje, a ne onaj opasni koji vas čini slabima i bolesnima; na primjer, pravilan trotjedni plan prehrane pomoći će vam da postupno smršavite, a da pritom ostanete zdravi.

Vegetarijanska hrana za planove prehrane za mršavljenje

Kada planirate smršavjeti uz vegetarijanski način prehrane, morate se pobrinuti da svi obroci od jutra do večeri sadrže pravilnu prehranu. Također, morate biti sigurni da jelovnik i dalje ima kvalitetu za poticanje metabolizma, što je vrlo važno za učinkovite planove prehrane za mršavljenje. Evo nekih namirnica i prehrambenih elemenata koje morate uključiti u plan zdrave prehrane ako ste vegetarijanac:

Pobrinite se da konzumirate namirnice od cjelovitog zrna pšenice poput kruha od cjelovitog zrna pšenice, tjestenine, žitarica i muslija. Hrana od cjelovitog zrna pšenice izvor je složenih ugljikohidrata koji su važni za dulje osjećanje sitosti, poboljšavaju probavu i smanjuju razinu kolesterola. Također, sadrže više vitamina od namirnica od rafiniranog brašna.

Eksperimentirajte sa začinima u kuhanju vegetarijanskih jela; pirjano povrće i gljive ili hrana na bazi tofua može zvučati dosadno, ali ne ako imate dobro zalihe začina kao što su čili, papar, estragon, lovorov list, origano, peršin, curry u prahu i mnogi drugi. Mnogi recepti za indijsku hranu su vegetarijanski, a možete pokušati uključiti te recepte u fine dnevne obroke. Oni također pomažu povećati metabolizam.

Obavezno jedite raznobojno povrće i voće. Što šarenije povrće i voće jedete, to bolje jer je prehrana potpunija. Osim toga, šareno voće i povrće ima uzbudljiviji okus. Također ih možete umiješati u sok ili smoothie za ‘lakši’ obrok, lagani doručak ili međuobroke. Pomiješajte ih s bademovim ili sojinim mlijekom ako ste na veganskoj prehrani.

Zamijenite ulje za kuhanje maslinovim, ono je niskokalorično, sadrži antioksidanse i neće začepiti krvne žile povećanjem razine kolesterola. Odaberite ekstra djevičansku verziju.

Uključite nemasne proteine ​​biljnog podrijetla u svoje planove prehrane za mršavljenje. Možda mislite da su jedini vegetarijanski proteini samo tofu i sojin kolač, ali tu su razni grah, leća, orasi, gljive i patlidžani.