Skip to content

Potpuni plan nastave za predškolce – tema o džungli

Uskočite u Safari Bus. Idemo na turneju po džungli u predškolskoj učionici. Djeci će biti jako zabavno, a ja vam jamčim da ćete uživati.

Evo nekoliko ideja o tome kako započeti s planom lekcije na temu džungle i nekoliko ideja kako da ga održite sve dok su vaša djeca predškolske dobi zainteresirana za tu aktivnost.

Evo kako predstaviti temu:

1. dan. Pitajte djecu znaju li što znači riječ ‘džungla’. Objasnite što je džungla za one koji možda ne znaju i imajte sliku džungle kako bi mogli povezati vaš opis sa slikom.

2. dan U knjižnici imajte knjige* o džungli i životinjama koje žive u džungli. One mogu biti mješavina dječjih knjiga tipa crtića i knjiga za djecu iz stvarnog života. (Vaša lokalna knjižnica trebala bi vam moći pomoći s pronalaženjem knjiga.)

dan 3. Pronađite slike* životinja iz džungle iz časopisa, knjiga, interneta, kalendara ili bilo gdje gdje ih možete pronaći, plastificirajte ih i postavite na zidove oko učionice.

4. dan Postavite igračke s temom džungle na policu s igračkama i stavite nekoliko slagalica s temom džungle u područje slagalica

dan 5. Pronađite CD s glazbom na temu džungle i puštajte je tijekom igranja nakon razgovora o džungli.

*Ako imate bilo koju sliku ili knjigu koja prikazuje bilo koju vrstu plemenskih ljudi, možete izraditi plemenske maske za kreativnu likovnu aktivnost i djeca ih mogu nositi u centru za dramsku igru.

Također možete staviti neke cijevi od papirnatih ručnika, sredstva za čišćenje lula, flomastere, oči, itd., na umjetničku policu i vidjeti koje životinje stvaraju.

Evo nekoliko primjera životinja koje možete predstaviti kroz knjige i slike:
pantere
Zmije
medvjedi
Majmuni
Zebre
Žirafe
slonovi
Gepardi
Aligatori
Nosorog
Ptice
Nilski konj

Slobodno vodite otvorenu raspravu s djecom. Razgovarajte o bojama životinja, njihovim zubima, očima, koju životinju svako dijete najviše voli itd.

Ako želite, možete se dotaknuti i onoga što životinje jedu, ali neka bude jednostavno. Djeca u ovoj životnoj fazi ne trebaju početi učiti o riječima mesožderi, biljojedi, itd. Neka stvari budu jednostavne, poput recimo, pantera jede meso, majmun jede voće, žirafa jede lišće s visokog drveća itd.

Djeca će vjerojatno željeti znati gdje su domovi životinja u džungli. Te bi informacije trebalo biti lako pronaći kroz knjige i slike koje imate. Ako ne, knjižnica će imati knjige o pojedinačnim životinjama o kojima govorite koje će vam dati informacije koje su vam potrebne.

Evo nekoliko primjera za početak:

Životinje će naći domove unutar svog staništa (džungla) koje pretvaraju u dom za sebe i svoje životinjske obitelji.

Domovi životinja u džungli mogu biti gnijezdo, jazbina, jazbina, ispod stijene, u šupljem deblu, visoko na drveću itd.

Tada možete razgovarati o tome koja bi životinja mogla živjeti na drvetu, koja bi živjela ispod kamena itd.

Da bismo ovu temu uključili u različita programska područja u učionici, neki primjeri mogu biti:

Stvaranje centra za dramatičnu igru ​​na temu džungle:

Napravite džip za džunglu, safari džip ili automobil od kutije ili postavite 4 stolice zajedno sa samostojećim volanom ispred jedne stolice.

Nabavite šešire koji izgledaju kao safari.

Dječji dvogled.

Glumiti kamere.

Postavite slike životinja iz džungle na zid i gledajte kako vaša predškolska djeca divljaju na ovu temu. 🙂

Evo jedne pješčane senzorne ideje:

Stavite malo pijeska u senzornu posudu.

Pronađite neke male gumene ili plastične pješčane životinje* koje biste pronašli u džungli. (Zmije, bube, insekti itd.)

Stavite ove predmete u spremnik za osjetila i gotovi ste.

*Imao sam veliki uspjeh pronalazeći gotovo sve što mi treba u dolarskim trgovinama. Potražite ih, siguran sam da ćete pronaći ono što tražite.

Budite što kreativniji s ovom temom. Mogućnosti su beskrajne ako se odlučite na to. Kada slušate glazbu džungle, u to možete uključiti kreativni pokret. Zamolite djecu da odaberu životinju kojom bi se željeli pretvarati i da se kreću uz glazbu poput te životinje. Nema pravog i krivog pokreta, djeca će se jako zabaviti.

Također možete premjestiti ovu temu u igru ​​grube motorike na otvorenom. Možete iznijeti neke od dramatičnih predmeta za igru ​​van kao što su šeširi, dalekozori, kamere itd. Postavite neke plišane igračke tu i tamo po igralištu (pobrinite se da budu oprane kad ih donesete na dan) i idite na otvoreno safari lov.

Djeca se mogu voziti biciklom i krenuti u vlastitu turu, mogu ići u “lov na lavove/medvjede”, možete bježati od životinja koje vas ‘plaše’, možete na vrhovima prstiju hodati oko životinja koje ‘spavaju’.

Ne zaboravite upotrijebiti svoju maštu i proširiti ono što djeca rade i govore.

Provedite prekrasnu lekciju na temu džungle i podivljajte u avanturi.