Skip to content

Prehrana Kostarikanaca i kako ih održava zdravima

Smještena između Paname i Nikaragve u Srednjoj Americi, Kostarika se ponosi ponosnim kulinarskim naslijeđem. Mnogi preziru izbor hrane u Kostariki zbog visokog udjela zasićenih masti, ali zapravo su Kostarikanci daleko aktivniji od drugih kultura.

Kostarikanci, lokalno zvani Ticos, nikad ne jedu pretjerano. Ograničavanje njihovih porcija jedan je od načina na koji ostaju zdravi. Također, ručak im je najvažniji obrok u danu. Zapravo, poput mnogih latinoameričkih zemalja, tvrtke i škole se zatvaraju na nekoliko sati za vrijeme ručka kako bi zaposlenici i učenici mogli otići kući i ležerno objedovati sa svojom obitelji. To omogućuje i snažan fokus na obiteljski život, ali i usporavanje obroka. U Americi tipični školski ručak traje najviše dvadesetak minuta, a radne pauze obično traju najviše sat vremena, tako da mnogi moraju jesti za svojim stolom ili strojem. Životni stil Kostarikanca potpuno je drugačiji.

Hrana Kostarike često se vrti oko riže i graha, kao što je Gallo Pinto, jelo koje u prijevodu znači “pjegavi pijetao”. Gallo Pinto je jelo koje uključuje crni grah u omjeru tri prema dva u odnosu na rižu. Dodani su i luk, češnjak i sol. Meso se jede umjereno, dok grah sadrži visok sadržaj vlakana. Vlakna mogu pomoći u borbi protiv zasićenih masti. Izbor hrane u Kostariki rijetko uključuje mliječne proizvode ili sir.

Budući da Kostarika ima vodu s obje strane, s Pacifikom na zapadu i Karibima na istoku, svježa morska hrana uvijek je dostupna. Nažalost, plodovi mora također su izuzetno skupi jer zemlja izvozi većinu svojih plodova mora. Piletina, svinjetina i govedina su popularnije vrste mesa. Zalihe hrane u Kostariki također koriste meso organa; pa očekujte da ćete na jelovniku pronaći jela koja uključuju želudac, mozak i druge organe. Druge osnovne namirnice Kostarike uključuju svježe povrće kao što su rajčice i razni grah, voće, uključujući plantaže i rižu.

Glavni grad Kostarike, San Jose, prepun je izvanrednih restorana i kafića. U San Joseu možete iskusiti odvažnu hranu i piće. Osnovna pića kao što je šećerna trska namočena u vrućoj vodi odmah su iza ukusne kostarikanske kave. Uobičajena su i pića u kojima se miješa kukuruzno brašno i mlijeko. Plantaine su izgledom slične bananama, ali se ne mogu jesti sirove. Trputac se izgnječi, ispeče u tijesto i omekša.

Kako se putuje u druge regije, izbor kostarikanske hrane također se smanjuje i postaje tradicionalniji s jelima od graha i riže. Jela od graha i riže obično se poslužuju uz salatu od mrkve i kupusa ili zelene salate i rajčice. Ponekad se Arroz, (prženi škampi ili piletina), nađe na stolu umjesto graha i riže. Salate su obično veće od porcija graha i riže i to pomaže Ticosima da ostanu u formi.

Moguće je odabrati zdrav izbor hrane iz Kostarike. Držite se puno svježeg voća i povrća i uživajte u prekrasnom spoju kulinarskih okusa.