Skip to content

Recepti s niskim udjelom natrija – 3 savjeta pomažu u poboljšanju okusa obično blijedih recepata za juhe s niskim udjelom natrija

Od svih recepata s niskim udjelom natrija, recepti za juhu s niskim udjelom natrija mogu biti neki od najzahtjevnijih recepata za pripremu. Pokušavajući ih učiniti aromatičnima, a opet su bljutavog okusa. Osjećate da im treba samo malo soli i sve će biti dobrog okusa. Pa, kada kuhate s malo natrija, dodavanje soli nije opcija. Morate naučiti različite tehnike kuhanja i nekoliko malih savjeta za poboljšanje okusa. To se posebno odnosi na recepte za pripremu juha.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dodate okus svojim receptima za juhe. Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da juhe blagog okusa pretvorite u ukusne, aromatične juhe.

1. Koristite dobre, svježe, aromatične sastojke. Mnogi griješe uzimajući stare ili zaostale sastojke, posebno povrće, za pripremu juhe. Ovaj pristup bi mogao biti u redu kada dodajete sol, jer će sol pokupiti njihove okuse, ali kada kuhate bez dodavanja soli, morate koristiti dobre svježe sastojke. Oni bi trebali biti na vrhuncu okusa, obično ne ostaci. Osnovno jušno povrće kada se pripremaju juhe su luk, mrkva, celer, ponekad zelena i/ili crvena paprika i češnjak. Naravno, možete dodati i drugo povrće ovisno o vašem receptu za juhu.

2. Juhe trebaju kosti. Osim ako niste vegetarijanac (ovo nije opcija), ali za vas ostale ovo je važno. Trebate ukusnu juhu ili temeljac. Kosti za juhu ključne su za pravljenje ukusne juhe. Hoćete ili biste trebali više kuhati kod kuće na dijeti s niskim udjelom natrija, pa ćete vjerojatno u tu svrhu dodavati kosti u zamrzivač. Ako nema, možete kupiti bilo koje meso s kostima ili dijelove mesa koji imaju više kostiju. Možete kupiti cijelo pile i ostaviti nemesnate dijelove poput rebara ili leđa za juhe. Pileća krilca čine ukusan temeljac za juhu. Ako kupujete pileća prsa ili pureća prsa neka budu s kostima. Sjećate se one lešine puretine koja je pretvorena u juhu nakon večere za Dan zahvalnosti? Upravo je ta kost napravila ukusnu juhu. Goveđe koljenice ili goveđa kratka rebra izvrstan su goveđi temeljac. Šunka nije dopuštena na dijeti s malo natrija zbog soli, ali često možete pronaći svježu šunku i dodati kap tekućeg dima, ili svinjske vratne kosti, ili svinjsku lopaticu, za ukusan jušni temeljac. Za dobar riblji temeljac potrebne su vam i riblje kosti, čak i ljuske račića za temeljac od kozica.

3. Koristite aromatične začine. Pronađite dobre svježe, aromatične začine bez soli. Naučite o nekim od različitih biljaka i začina. Naučite o različitim čilijima (kreću se od blagih do ljutih i vrlo su ukusni), posebno kada se dodaju nekim juhama od graha. Dodavanje svježe mljevenog crnog papra (ne iz limenke) receptima za juhu s niskim sadržajem natrija može doista napraviti razliku i povećati okus bilo kojeg recepta za juhu. Začini su jako važni za pripremu ukusnih recepata za juhe. Toliko ljudi kada kuhaju na dijeti s malo natrija zaborave koristiti začine ili dovoljno začina da naprave razliku. Imajte na umu da kada kuhate bez soli morate povećati količinu začina.

Dok vježbate i koristite ove savjete, vaši će recepti za juhu s niskim sadržajem natrija postajati sve ukusniji. Također, vaši će se okusni pupoljci prilagoditi i uživati ​​u ukusnim juhama s malo natrija, umjesto slanih juha iz prošlosti.

Ne zaboravite koristiti dobre, aromatične sastojke, koristiti kosti, a najviše od svega, koristiti aromatične začine. Također, uzmite si vremena i pustite da se dobre aromatične juhe neko vrijeme krčkaju ili upotrijebite zemljani lonac ili ekspres lonac. Napravite dosta i sljedeći dan još više uživajte u ukusnim juhama s niskim sadržajem natrija. Također, stavite malo u zamrzivač za brzi ručak ili večeru.

Samo pomoću ovih nekoliko savjeta uživat ćete u ukusnijim receptima za juhu s niskim sadržajem natrija.