Skip to content

Restorani i alergije na hranu – problem?

Već nekoliko godina sam alergična između ostalog na mliječne proizvode. Pa kad idem u restorane, uvijek pristojno tražim “bez sira ili vrhnja”. Sljedeće što znate je da dobijem predjelo s umakom od vrhnja. Većina poslužitelja hrane niti ne zna da ovo sadrži mliječne proizvode!

Budući da jelovnici nikada ne navode točno koji su alergeni sastojci u predjelima, pitat ću poslužitelja hrane sadrži li određeno jelo mliječne proizvode ako nisam siguran. Ponekad ću pitati sadrži li još nešto na što sam alergična. Automatski vas gledaju kao da ste najizbirljivija osoba na planeti! Onda moram objasniti da sam alergična na mliječne proizvode i druge određene sastojke. Dobit će zabrinut pogled i reći mi da će razgovarati s kuharom kako bi saznali što je u predjelu koje ispitujem.

Obično se vrate za stol i objasne da kuhar ne zna što se nalazi u nekim umacima ili sastojcima jer im se šalju unaprijed zapakirani ili u bocama. Pa ponekad riskiram i naručim predjelo misleći da je u redu. Čak se i tarter za ribu ponekad radi s kiselim vrhnjem, iako ga volim s majonezom i morala sam ga prestati jesti nakon što sam ga isprobala.

Jednom sam naručio večeru na koju sam nesvjesno bio alergičan i odmah sam dobio reakciju i dali su mi da mi je odnesu, a onda sam samo pojeo kruh koji je došao uz obrok. Bilo mi je jako drago kad su moju narudžbu skinuli s računa, ali to se uopće moglo izbjeći da su bolje poznavali sastojke.

Jako cijenim činjenicu da je sada obavezno da se sastojci alergena navode na većini svih vrsta proizvoda u trgovinama! Pogotovo kada etiketa jasno kaže da proizvod sadrži mlijeko, umjesto da morate čitati dugi popis sastojaka koji često navode mlijeko kao “whey” ili “casein”. Kad ste posebno alergični na mliječne proizvode, uvijek je mudro naučiti različite pojmove za mliječne proizvode jer nisu svi proizvodi jasno napisani na etiketama hrane. Neki proizvodi kažu “bez mliječnih proizvoda” na prednjoj naljepnici, ali naljepnica sa sastojcima navodi kazein, pa je naljepnice potrebno temeljito provjeriti.

Dok govorimo o oznakama hrane s informacijama o alergenima, pada mi na pamet jedna misao (dobro… razmišljao sam o tome već dugo!) Zašto se od restorana ne traži jasno navođenje sastojaka alergena jelovnike pored opisa predjela? Tražimo li mi alergičari previše?

Da nemam alergije na hranu, valjda me ne bi bilo briga jesu li restorani ili ne. Ali ako osoba ikada iskusi ono što je kao da ima trenutnu alergijsku reakciju na hranu ili neku od reakcija koje će uskoro uslijediti, stvarno bi željela da se ova informacija nađe na jelovnicima svih restorana.

Kako bi bilo lijepo ne gnjaviti poslužitelja hrane i imati večeru na kojoj ne bih morao brinuti hoću li se onesvijestiti, imati poteškoća s disanjem ili još gore!

Alergije na hranu su svakim danom sve češće. Ja sam za to da ove vrijedne informacije budu na svim jelovnicima restorana! Kada će se to dogoditi? Uskoro, nadam se.