Skip to content

Riža – Doživotna ljubavna veza

Riža se voli i koristi u cijelom svijetu. Rođen sam na Filipinima i riža je glavna namirnica svakog obroka. Osnovna je namirnica u Japanu, Kini, Indiji i gotovo cijeloj Aziji i na pacifičkim otocima (Havaji, Indonezija itd.). Mnogi obroci u Španjolskoj, Srednjoj i Južnoj Americi koriste rižu ili kao glavni obrok ili kao dodatak glavnom jelu. Također se široko koristi na afričkom kontinentu. Čak sam otkrio njegovu upotrebu u Njemačkoj i Francuskoj.

Može se napraviti kao glavno jelo, ili kao prilog koji nadopunjuje glavno jelo. Možete ga napraviti i kao desert, topao ili hladan, s rižom kao glavnim sastojkom. To bi mogao biti izvrstan međuobrok koji će djeca jesti a da ne shvate da uživaju u dosadnoj riži. Kada uzmete u obzir mogućnosti riže – odjednom postaje lakše donijeti odluku.

Volim rižu i jedem je većinu svog života. Čak sam nedavno napravio i blog koji mi omogućuje dijeljenje recepata koje sam napravio koristeći ovaj prekrasan izvor hrane. Za mene je to prirodan proizvod oko kojeg mogu sastaviti cijeli obrok, a da ne pretjerujem s rižom.

Riža je svestrana namirnica, koja dolazi u raznim oblicima i bojama, a priprema se vrlo jednostavno. Postoji mnogo načina pripreme, kao i korištenjem različitih pribora za kuhanje. Smatram da je najprikladniji i najlakši električni kuhalo za rižu.

Postoji više od 120.000 sorti riže. To dovodi do beskrajnih mogućnosti. Svima je poznata bijela riža dugog zrna, koja se često poslužuje kuhana na pari i bez ukrasa kao prilog – ali postoji i riža kratkog zrna, koja se koristi u pudinzima, sushiju i slanim jelima od ljepljive riže; indijska basmati riža, osebujnog mirisa i okusa, idealna uz curry; Tajlandska mirisna riža, laganog mirisa i idealna uz pikantna jela; i arborio – talijanska riža koja se kuha u kremasti i luksuzni rižoto. Postoji crna divlja riža, atraktivna pomiješana s bijelom rižom i dramatična kada se koristi sama; i smeđu ili nepoliranu rižu, koja ima orašasti okus i žvakaću teksturu, i čini osnovu za salatu. Kad se samelje u brašno, koristi se čak i za pečenje i izradu rezanaca.

Riža je idealna namirnica za ostavu – čuvana na hladnom i suhom mjestu ima dugi vijek trajanja. Može biti brza večera sredinom tjedna, šarena salata za piknik ili elegantna večera – pokušajte temeljiti cijeli obrok na različitim vrstama riže. Postoje kuharice koje su specifične za jela s rižom, kao i web stranice i blogovi. Provjerite ih za stotine mogućih upotreba i recepata i i vi ćete se zauvijek navući na rižu, kao i ja!

Uživam zabavljati i dijeliti svoje recepte s bliskim prijateljima i poznanicima. Oduvijek sam željela napisati kuharicu i otkrila sam da dijeljenje svojih recepata i iskustava putem bloga pruža tu priliku.