Skip to content

Savjeti za zdravu prehranu za svaki plan prehrane

Nahraniti svoju obitelj zdravom prehranom može biti zastrašujući zadatak. Postoji toliko mnogo različitih načina i ideja kako se zdravo hraniti da može biti teško odlučiti kojim putem krenuti. Bez obzira na to koji plan prehrane odaberete slijediti, evo nekoliko savjeta za zdravu prehranu koji su jednostavni za ostvariti i koji će djelovati za cijelu obitelj.

1. Jedite iz malih tanjura kao što je tanjur za salatu

Kad su moja mala djeca počela jesti hranu za stolom, donio sam plastične dječje tanjure da sačuvam svoj porculan. Ono što nisam shvaćao je da ću također na kraju jesti na malom tanjuru za odrasle. Može biti teško staviti previše hrane na mali tanjur. Budući da ne volim jesti iz plastičnih ili papirnatih tanjura, suprug i ja jedemo iz tanjura za salatu koji su dio našeg svakodnevnog seta jela. Naravno, ova ideja o manjem tanjuru može biti trik mog supruga da manje pospremam nakon večere.

2. Jednostavno izmjerite svoju porciju rukama

Divim se ljudima koji važu i mjere svoju hranu kako bi bili sigurni da imaju prave porcije. Da imam vagu za hranu u svojoj kuhinji, moj petogodišnjak bi je koristio za znanstveni eksperiment koji uključuje drvene kocke, plišanu životinju i malo javorovog sirupa. Nisam tip osobe koja ima vremena, energije ili sklonosti mjeriti porcije hrane, pa koristim sljedeći sustav: porcija je veličine moje šake, a unca nečega poput sira otprilike je veličine mog palca. Koristim ove smjernice da mi pomognu razumjeti što čini razumnu porciju hrane, ali nikad ne vjerujem da je ova vrsta mjerenja egzaktna znanost. Osim toga, ako hrana ne može stati na moj tanjur, onda mi vjerojatno ne treba.

3. Očistite kuhinju usput

Nakon što završim s hranom i pomislim da sam možda još uvijek gladan, sjedim nekoliko minuta samo da budem siguran. Neki nutricionisti smatraju da je potrebno 20 minuta da vaše tijelo osjeti sitost. Jednom sam pokušao ovoliko dugo sjediti dok je moj petogodišnjak stalno pitao: “Jesi li već gotov? Koliko još? Jesu li istekle tri minute? Mammmmm, zašto samo sjediš tu?”

Budući da preporučeno vrijeme obroka od 20 minuta ne dolazi u obzir, usvojila sam strategiju pripreme hrane “čisto u hodu”. Napravim odgovarajuću porciju zdrave hrane, a zatim hranu pospremim. Ako sam stvarno gladan nakon što pojedem prvu porciju, izvadit ću hranu i pripremiti još. Vjerojatno nisam gladan i ne želim ponovno čistiti kuhinju samo da bih se prejeo. Biti uredan može imati svoju ulogu u održavanju vaše forme i zdravlja.

4. Slušajte svoje tijelo

U danima kada osjećam da život izmiče kontroli, a ja sam na rubu da ga ne mogu održati, želim samo sjediti. I jesti. Ali naučio sam se pitati: “Jesam li stvarno gladan?” Pitajte svoje tijelo je li stvarno sito i poslušajte njegov odgovor. Možda ste doista gladni ili samo želite čašu hladne mineralne vode i pet minuta za sebe s novinama. Ili ste možda nervozni ili tjeskobni i samo trebate sjesti i disati.

5. Jedite na jednom mjestu u svom domu

Ali kad sam se tek udala, jela sam u svim dijelovima svoje kuće i ostavljala trag mrvica kamo god sam išla. Muž me protjerao za kuhinjski stol da sjednem s ubrusom u krilu. No shvatila sam da jedući na jednom mjestu zapravo jedem manje, a više uživam. Sada jedem sam ili sa svojom obitelji za našim kuhinjskim stolom. Sjedim na stolcu, odlažem vilicu između zalogaja, stavljam ubrus u krilo i čašu vode na stol. Kako civilizirano.

6. Isključite televiziju kako biste potaknuli emocionalno zdravo okruženje

Nakon što smo dobili drugo, a potom i treće dijete, moj muž i ja smo oboje bili umorni na kraju dana. Uvjerio sam ga da ako budem jako pažljiv, mogu uživati ​​u zdravim obrocima na sofi dok gledam televiziju. Počeli smo se parkirati na kauču u obiteljskoj sobi i večerati ispred televizije. Radili smo na kući i bili smo prisiljeni isključiti televizor na nekoliko tjedana. I vratili smo se za stol za večeru.

Naši razgovori za stolom postali su duži i zanimljiviji. Jeli smo sporije i uživali u hrani. Kao majka shvatila sam svoje obiteljske veze kada zajedno jedemo za stolom. Znam da televizija nije dobra za malu djecu, ali nikad nisam shvaćao koliko bi gašenje televizije moglo potaknuti emocionalno zdravo okruženje za cijelu moju obitelj. Do danas još uvijek vjerujem da je isključivanje televizije jedan od najboljih savjeta za zdravu prehranu.