Skip to content

Savjeti za zdravu prehranu za vas

Zdrava prehrana pomaže vašem umu, tijelu i duši. Vaše tijelo će početi cijeniti promjenu u vašoj prehrani i osjećat ćete se puno bolje. Zdrava prehrana doista je najzdraviji način mršavljenja. A zdrava nutritivna niskokalorična dijeta i režim tjelovježbe pomažu u kontroli bolesti i starenja.

Znate da je razlog zbog kojeg smo skloni debljanju taj što unosimo više kalorija od količine kalorija koju smo potrošili. I većina nas se borila sa svojim prehrambenim navikama zbog niza čimbenika. Količina i kvaliteta dobra koje konzumiramo ono je što nas čini nezdravima. Spojite oba ova čimbenika i prenatrpan radni raspored i postaje vrlo teško zdravo se hraniti. Zdrava prehrana nam mora biti prioritet u životu. Pa započnimo s režimom.

Počnite tako što ćete nabaviti novu američku tablicu hrane koja je u obliku piramide. Neka ovo bude vaš vodič za početak zdrave prehrane. Prvo odredite kategorije hrane i količine koje se smiju jesti. Saznajte koje se voće, povrće, plodovi mora i meso preporučuju.

Kad kupujete namirnice, pokušajte nabaviti najsvježije voće i povrće i, ako je moguće, kupujte organske proizvode. Pokušajte ograničiti ili eliminirati bezalkoholna pića i nezdravu hranu sa svog popisa namirnica. To je glavni problem koji imamo u Sjedinjenim Državama. Vrlo je lako doći do pogona brze hrane i dobiti brzi obrok.

Doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu. Dan trebate započeti hranjivim obrokom. Vaš doručak treba sadržavati voće ili voćne sokove, žitarice (sa malo šećera), mlijeko s niskim udjelom masti i jaja. Pokušajte biti lagani na slanini, ali ako je obavezna, zapamtite da želite zadržati kolesterol pod kontrolom. Ako ujutro nemate dovoljno vremena da si napravite zdrav obrok, onda pojedite štanglicu. Ima ih dosta dostupnih koji su hranjivi i niskokalorični.

Ručak

Kada je vrijeme ručka izbjegavajte jelo jedite brzu hranu. Napravite sami ručak ili pojedite salatu s piletinom s tržnice ili u restoranu. Možete jesti vani u restoranima, samo budite svjesni onoga što jedete i ograničite porcije koje jedete. Iznenadili biste se kako u jednom obroku možete pojesti sve kalorije koje biste trebali unijeti u cijelom danu.

Večera

Pokušajte jesti svoj obrok za večeru rano navečer ili kasno poslijepodne. Ovo je jedna od najvećih pogrešaka koju mnogi ljudi čine. Večeraju kasno navečer i nedugo nakon toga zaspu. Ako rano pojedete zdravu večeru i ogladnite kasnije navečer, onda samo uzmite niskokalorični međuobrok i popijte vodu.

Najbolji savjeti za zdravu ishranu

Naučite pripremati zdrave obroke. Trebali biste pripremati obroke s malo soli i masti. Pokušajte meso peći na roštilju umjesto prženja i izbjegavajte upotrebu velikih količina šećera i soli u receptima. Postoji mnogo začina koji pomažu poboljšati okus vaše hrane, a istovremeno je zdrava i niskokalorična.

Pijte najmanje osam čaša vode dnevno. To će pomoći vašem metabolizmu da sagorijeva kalorije i eliminira toksine iz vašeg tijela. Pitka voda također pomaže vašem probavnom sustavu. Pazite da ne pijete previše soka. Iako su sokovi zdravi, često su bogati šećerom i kalorijama.

Napunite svoj hladnjak i smočnicu zdravom hranom i riješite se sve nezdrave hrane. Ako kod kuće imate brzu hranu, vjerojatno ćete je na kraju pojesti. Najbolji način da se držite zdrave prehrane je da u svom domu imate samo zdravu hranu. Postoji mnogo zdravih grickalica koje možete kupiti.

Kada objedujete u restoranu, održavajte svoju disciplinu. Držite se podalje od košare s kruhom ili recite konobaru da je makne sa stola. Mnogo je restorana koji nude izbor zdravih jela; neki čak daju podatke o kalorijama i nutritivnoj vrijednosti obroka na jelovniku.

Nakon što se vaše prehrambene navike kod kuće promijene, shvatit ćete da je puno lakše zadržati zdrave navike kada jedete vani. Nizak udio soli, malo šećera i nikakvo prženje trebali bi biti jedna od vaših glavnih briga prilikom pripreme obroka. Kontrola porcija je druga stvar.

Nemojte preskakati obrok. Preskakanje obroka nije zdravo. Vaše tijelo prelazi u stanje gladovanja i to usporava vaš metabolizam. Ako pokušavate smršavjeti, to će sabotirati vaše napore. Tri obroka dnevno i nekoliko međuobroka zdraviji su način. Neki liječnici čak preporučuju pet malih obroka svaki dan.

Kada uvedete režim zdrave prehrane, vidjet ćete da ćete izgubiti želju za jedenjem brze ili nezdrave hrane. Žudnja koju ste nekoć imali za čizburgerima i pomfritom više nije tu. Vaši dani u kojima ste prolazili kroz tu vožnju su gotovi.

Važno je ograničiti unos alkohola. Konzumiranje alkohola ne samo da usporava vaš metabolizam, već sadrži i kalorije koje pijete. Pokušajte eliminirati piće ili ga ograničite na samo nekoliko pića tijekom vikenda. Ako ste pivopija, onda pijte svijetlo pivo ili pokušajte prijeći na crno vino, zdravije je.

Konačno, držite se svog cilja jedenja zdrave hrane. Ako ste se godinama nezdravo hranili, to bi mogla biti teška promjena, ali ako planirate svoje obroke unaprijed i slijedite savjete koji se nalaze ovdje, trebali biste biti na dobrom putu da se hranite na zdrav način.

Sve medicinske studije pokazale su pozitivne učinke zdrave prehrane. Može vam pomoći kontrolirati dijabetes, smanjiti razinu kolesterola, smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomoći kod problema s težinom i još mnogo toga. Zdrava prehrana također pomaže kod poremećaja spavanja i održava vaš um fokusiranijim. Počnite se zdravo hraniti već danas, bit će vam drago.