Skip to content

Škampi i povrće s tjesteninom, kaparima i bijelim vinom

Profesionalni kuhari i domaći kuhari kreativno koriste ostatke hrane. Njihovi recepti često su izvrsni. Imao sam malo ostataka špageta pri ruci i malo smrznutih škampa koji su počeli razvijati opekline u zamrzivaču. Kao štedljiva osoba, nisam mogla odbaciti ove sastojke i odlučila sam ih spojiti u originalan recept.

Kad sam pogledao u ladicu za povrće u svom hladnjaku, pronašao sam crvenu papriku, malu tikvicu i žuti luk – hranu koja se dobro slaže. Kad sam provjerio police smočnice, našao sam štapiće kruha s ružmarinom uvezene iz Italije. Ta da! Imao sam preduvjete za odličan obrok.

Živim na srednjem zapadu i teško je nabaviti svježu ribu, osim morske pastrve. Navodno svježa riba izložena je u vitrinama, ali to može biti i smrznuta riba koja je odmrznuta. Konzumiranje ribe koja je bila smrznuta, djelomično odmrznuta ili odmrznuta te ponovno zamrznuta može vas izložiti riziku od trovanja hranom.

Prije mnogo godina jeo sam sendvič s pohanom ribljom pljeskavicom (smrznuti file) i dobio sam trovanje ribom Scombroid. Na moj veliki šok, na tijelu su mi se pojavile ogromne koprivnjače. Jedna košnica pokrivala je cijeli but. Nikada nisam zaboravio ovo iskustvo i pazim da smrznutu ribu držim potpuno smrznutom. Ako kupujem smrznutu ribu, pitam djelatnika da li je stvarno svježa ili odmrznuta riba.

Budući da ovaj recept sadrži puno povrća, nisam se trudila spremati salatu. Ako želite zaokružiti obrok salatom, samo naprijed i učinite to. Ne očekujte gust umak s ovim receptom. Umjesto toga, tjestenina i škampi začinjeni su rijetkim umakom od maslaca, vina i češnjaka.

Odaberite suho bijelo vino koje će dopuniti sastojke recepta, a ne ih nadjačati. Moj suprug i ja smo voljeli ovaj recept i mislim da ćete i vi uživati ​​u njemu. Budući da je zima u Minnesoti, zagrijala sam zdjelice s tjesteninom prije nego što sam pripremila večeru. Poslužite ovaj recept sa štapićima kruha, hrskavim kruhom ili tostom s češnjakom.

SASTOJCI

20 smrznutih, kuhanih velikih škampa

2 žlice maslinovog ulja

1 srednju glavicu luka prepolovite i narežite na polumjesece

1 mala tikvica, narezana na četvrtine i na komade od 1/2 inča

1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na 1″ trake

1 žličica soli češnjaka

Svježe mljeveni crni papar po ukusu

3 žlice maslaca

4 žlice malih kapara, ocijeđenih

1 šalica suhog bijelog vina

Parmezan za ukras

METODA

1. Odmrznite škampe prema uputama na pakiranju. Uklonite repove i ostavite sa strane.

2. Premažite tavu maslinovim uljem. Uključite vatru na srednju.

3. Dodajte polumjesece luka i kuhajte dok ne omekša.

4. Dodajte tikvice i crvenu papriku. Kuhajte 5 minuta.

5. Pospite škampe preko mješavine povrća. Dodajte tjesteninu i promiješajte hvataljkama da se sjedini. Smanjite toplinu.

6. Tjesteninu i povrće začinite češnjakom, soli, crnim paprom, maslacem i kaparima.

7. Smjesu prelijte bijelim vinom. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri 5-8 minuta.

8. Žlicom stavljajte u velike zdjele za juhu. Obilno ukrasite parmezanom. Za 4 porcije.