Skip to content

Što jedu cvrčci?

Cvrčci su kukci koji pripadaju redu pravokrilaca i razredu kukaca. Cvrčci su važan dio ekosustava budući da pomažu u razgradnji biljnog materijala. Također su važan izvor hrane za druge životinje kao što su male sove, pauci, ptice, miševi, rovke, zmije, žabe, rakuni i oposumi. Postoje mnoge vrste cvrčaka: kućni cvrčci, poljski cvrčci, zemljani cvrčci, špiljski cvrčci, cvrčci krtice, cvrčci deve, cvrčci snježnog drveća i cvrčci krtice.

Cvrčci se uzgajaju i koriste kao mamac za ribe i kao hrana za neke kućne ljubimce. Kinezi cvrčke koriste i u lijekovima. Popularno se koriste kao sport poput borbi pijetlova. Za cvrčke se također vjeruje da donose sreću. Uzgoj cvrčaka je vrlo jednostavan jer oni obično jedu bilo što. Pružanje hranjive prehrane cvrčcima vrlo je važno jer pomaže u razmnožavanju. Drugi razlog je da bi se hrana iz prehrane cvrčaka prenijela na kućne ljubimce, što svaki od ovih cvrčaka.

Cvrčci su svejedi i hrane se gotovo svime – obično organskim materijalima, raspadanjem biljaka, travom, voćem, sadnicama, gljivama pa čak i mesom. Cvrčcima je potrebna dobra prehrana, inače se hrane jedni drugima. Hrana za cvrčke komercijalno je dostupna na tržištu u trgovinama stočnom hranom. Postoje i posebne marke hrane za cvrčke. Za nekoliko cvrčaka, tropska riba je dobar obrok iako bi bila skupa. Zob sa svježim voćem i povrćem idealna je hrana za cvrčke. Također se mogu dati kukuruzne pahuljice, kruh i digestivni keksi. Cvrčci također uživaju u voću poput jabuka, banana i grožđa te povrću poput rajčica, krumpira, zelene salate i kupusa. Kaša od pilećeg mesa također je dobra hrana za cvrčke i isplativa je za hranjenje velikog broja cvrčaka. Neki dodaci prehrani poput lucerne, dodaci kalcija i ostaci sirovog povrća također se mogu dodati za dodatnu prehranu. Hrana se može staviti u otvorenu i plitku posudu koja je čvrsto postavljena na tlo. Ovu posudu potrebno je redovito čistiti kako bi se spriječilo stvaranje plijesni.

Cvrčci također trebaju dobru opskrbu vodom. Ipak, držite vodu dalje od hrane kako bi hrana ostala suha i svježa. U posudu s vodom umetnite štapiće od vate kako se cvrčci ne bi utopili. Uzgoj cvrčaka je vrlo jednostavan.