Skip to content

Što ljudi diljem svijeta jedu za doručak

Diljem svijeta ‘doručak’ je važna kulturna tradicija povezana s početkom novog dana. Budući da je ‘doručak’ tako važan obrok, mnoge su zemlje razvile vlastite jedinstvene kulinarske užitke za početak svakog dana.

Doručak u Americi: Jaja, engleski muffini, tost, žitarice, čaj, kava, mlijeko, slanina ili kobasice, smeđi kolačići te voće i voćni sok.

Doručak u Kanadi: Palačinke i kanadski javorov sirup, kanadska slanina, jaja, engleski muffini, tost, žitarice, čaj, kava, mlijeko, smeđi kolačići te voće i voćni sok.

Doručak u Velikoj Britaniji: Čaj i kava, tost, slanina, kobasica, bubrezi na žaru, jaja, rajčica i gljive na žaru, zobene pahuljice ili hladne pahuljice, dimljena riba, lepinje, kolačići i crni kruh s maslacem, medom, džemom ili marmeladom.

Doručak u Rusiji: Vrući čaj, kruh poput crnog kruha, kobasice, pečena jaja, kiseli krastavci, sendviči napravljeni sa šunkom i sirom, lox na kruhu od cjelovitog zrna pšenice, Kasha (žitarice) i tvorog (meki sir) sve su to popularne namirnice za doručak.

Doručak u Australiji: Jaja, tost s maslacem i džemom, žitarice s mlijekom i čaj ili kava. Špageti ili pečeni grah i slanina na tostu također su popularan jutarnji obrok

Doručak u Kini: Uglavnom riža s malo povrća i mesa.

Doručak u Srednjoj Americi: Razna jela od jaja, chorizo ​​i druge kobasice, tortilje, pan dulce (slatki kruh), svježe voće i voćni sokovi te pržene plantaže. Čokoladni napici popularni su za doručak. Preprženi grah, pržena riža i tortilje također su dio obroka.

Doručak u Južnoj Americi: Južnoamerikanci uživaju u laganom doručku. Hrana može uključivati ​​kavu s mlijekom, pan dulce, Medialunas (mali kroasani) i čaj ili yerba mate.

Doručak u Turskoj: Turski doručak može uključivati: čaj, kavu, kruh, omekšali maslac i med, su böregi (tijesto od rezanaca punjeno mekim bijelim sirom i peršinom), kuhana jaja, crne masline, krastavce i rajčice.

Doručak u Izraelu: Zapadnjački doručak je popularan, kao i jogurt, haringa, krastavci, rajčice i voće.

Doručak u Francuskoj: Kava s mlijekom, espresso, vruća čokolada s tartinama, kriške bageta s džemom, crni kruh; kajgana s gljivama i rajčicama.

Doručak u Nizozemskoj: Poširana jaja sa šunkom stavljena na tost sa sirom ili kruhom i maslacem.

Doručak u Njemačkoj: Peciva ili tost s maslacem, medom ili marmeladom, šunkom ili kobasicom, meko kuhanim jajima i kavom.

Doručak u Švicarskoj: Narezano meso, sir, jogurt, pripremljeno voće, maslac, kroasani te kruh i peciva.

Doručak u Grčkoj: Kruh, sir, voće i kava

Doručak u Italiji: Brioche (vrsta kroasana) i cappuccino ili kava.

Doručak u Belgiji: Kruh uz kavu ili čaj, voćni sok, žitarice, meko kuhana jaja, štruce od ribiza, kroasane, sendviče i kolače od bademove paste.

Doručak u Švedskoj: Kruh s margarinom i sirom, pršuta ili puretina, jogurt s mueslijem i bananom te žitarice.

Doručak u Irskoj: Prženo meso, prženi kruh, bijeli i crni pudinzi i irski soda kruh.

Doručak u Škotskoj: Zobeni kolači, pogačice i Arbroath smokies (mala vahnja) kaša, crni kruh i maslac.

Doručak u Indiji: Hrana se razlikuje od regije do regije. Popularna jela mogu uključivati ​​jaja sa začinima, krumpirom i lukom, kavu, voće i jogurt, appam (tanke rižine palačinke punjene začinjenim mesom ili krumpirom i povrćem), idi-appam (rižini rezanci sa slatkim kokosovim mlijekom ili mesnim curryjem), idli (mali kolačići kuhani na pari od riže i sitnog graška) i puttu (zdrobljena riža i kokos kuhani na pari i posluženi s bananama i mlijekom). Hindsko jelo za doručak khichri priprema se od riže, leće i začina.

Doručak je ritual koji se prakticira diljem svijeta. Jedinstvene kulturne razlike čine doručak važnom i ukusnom kulinarskom tradicijom.