Skip to content

Stvaranje kuhinje u Sayuliti na rivijeri Nayarit, Meksiko

Što je to u Sayuliti na rivijeri Nayarit u Meksiku što nas stalno vuče natrag? Smješten sjeverno od Puerto Vallarte, svijet je udaljen od “tipične” turističke destinacije.

Je li to zato što je to uspavano malo ribarsko mjesto s opuštenom surferskom atmosferom koja se brine za naše unutarnje dijete koje jednostavno slobodno istražuje ocean, plažu i meksičku kulturu prošlih godina?

Je li to selo koje prkosi iskušenju da postane pretjerano komercijalizirano što bi zauzvrat uništilo toplinu i šarm skrivenog dragulja?

Je li to pješčana plaža s dugom, nježnom pauzom za surfanje s toplom, čistom vodom?

Vjerujemo da je to sve gore navedeno i da je “Sayulita Good Vibes” doista stanje uma koje svi posjetitelji doživljavaju… a mi se neprestano vraćamo.

Uspostavite bazni kamp

Ovaj se članak fokusira na prehranu… jednostavnu i jednostavnu… budući da je većina svega što ovdje jedete svježe, lokalnog porijekla i po razumnoj cijeni.

Sayulita je epikurejski užitak s iznimnim mogućnostima objedovanja od “ulične hrane” do potpunih gurmanskih restorana.

Obično odabiremo put kojim se manje ide i nalazimo smještaj za odmor koji se može pohvaliti dobro opremljenom kuhinjom glavnog kuhara.

Još jednom Sayulita Life (sayulitalife.com) postaje mjesto gdje se ide. Predstavljaju više od 400 opcija za najam za odmor i obično pronađemo “savršeno” mjesto.

Volimo kuhati i na ovo putovanje namamili smo još dva para s istim mišljenjem da nam se pridruže. Traženje mjesta za tri para koja će dijeliti dovodi cijenu za skuplje nekretnine također u mnogo razumniji raspon cijena.

Rog izobilja svježih sastojaka

Sayulita i druga okolna sela organizirala su i rasporedila mnoge poljoprivredne tržnice na svježem zraku koje ističu organske opcije, nudeći lokalno voće i povrće.

Jedna od naših omiljenih tržnica bila je kratka vožnja južno od Sayulite na ribljoj tržnici La Cruz Marina u zaljevu Banderas gdje možete kupiti svježe ulovljenu ribu, škampe, jastoge, kamenice i drugu raznovrsnu morsku hranu po izvrsnim cijenama.

Riblje tržnice bile su glavna namirnica u zaljevu Banderas već generacijama, zapravo mnogi restorani, osobni kuhari i ugostitelji u tom području ovdje svakodnevno kupuju plodove mora.

Osim toga, nedjeljna tržnica sadrži ručno izrađene predmete lokalnog stanovništva kao i autohtonih plemena u tom području… svaki prodavač može prodati samo ono što je osobno napravio… sada je to lokalni ponos.

Jesti IN… Opcija osobnog kuhara

Za posebnu poslasticu angažirali smo tri profesionalna kuhara na tri različite večeri da podijele svoj talent i počaste nas svojom regionalnom kuhinjom iz svog naslijeđa.

Opravdanje odluke o angažiranju osobnog kuhara za tri para koji vole sami kuhati nije bilo teško s obzirom na alternative.

Zamislite da ćete objedovati u udobnosti svog apartmana za odmor, a jedino što morate učiniti je uživati ​​u demonstraciji kuhanja (ako to želite), uživati ​​u osvježavajućem napitku i očekivati ​​fantastičnu kuhinju koja je pripremljena izričito za vas i vaše preferencije okusa.

Nema kupovine sastojaka, nema pripreme, nema slaganja, a najbolje od svega… nema čišćenja. Sve se odvija poput magije… i to za manje od cijene sličnog obroka u vanjskom restoranu.

Dužni ste sami sebi isprobati ga barem jednom za poseban datum ili događaj, a osim toga svi ste na odmoru… stoga stvorite uspomenu!

Slijede tri jedinstvena kuhara sa svojim stilom i specijalitetima… svi čekaju vaš poziv.

Kuharica Laura

Laura nam je predstavljena kao domaćica u “Villa Sol Blau” i rečeno nam je da je izvrsna kuharica koja priprema obroke za brojne goste.

Ono što smo otkrili jest da Laura koristi obiteljske recepte usklađene s lokalnim svježim namirnicama i da se prema svojim posjetiteljima u restoranu ponaša kao prema “obitelji” dok rasipa toplinu i ljupkost svoje baštine… uživali smo u tradicionalnom obroku i Laurinoj šarmantnoj osobnosti… “Mama “bio u kuhinji!

Laura je pripremila autentično regionalno jelo koje se sastoji od Green Chile Enchiladas i tradicionalnog sporo kuhanog crnog graha nakon kojeg je slijedio Chile Relleno s umakom poblano i meksičkom rižom, sve na temelju obiteljskog recepta. Njezin desert Flan bio je naravno domaće izrade i bio je nježan koliko i kremast.

Kuharica Sofia Silva Sanchez

Kuharicu Sofiju “pronašli” smo na stranici Sayulita Life, a ima i svoju web stranicu (sayulitachef.com). Nakon što smo pročitali sjajne kritike, kao i njezin opsežan izbor jelovnika, dogovorili smo datum za večeru.

Sofia je živahna, živahna i vrlo osobna osoba, a kao kuharica njezin širok raspon kuharskih vještina proteže se od tradicionalne meksičke kuhinje do jelovnika koji nude talijanske, indijske, marokanske, vegetarijanske i veganske opcije.

Njezina izvrsna reputacija slastica definitivno je podcijenjena!

Obrok je započeo šalicama od krastavaca punjenim Cevicheom od škampa, nakon čega je uslijedio

salata od organskog povrća prelivena čipotle dresingom. Glavno predjelo sastojalo se od nježnih komada pečene piletine u poblano umaku s meksičkom rižom, a njezin desert bila je domaća pita od ključne limete prelivena jagodama i mentom.

Chef Daniel Murillo

Chef Daniel vrhunski je profesionalac i kuha sa smislom… doslovno osvjetljava sobu! Možete li reći… Flambe!

Daniel je vlasnik restorana “Mexotix” u susjednom gradu San Pancho koji se nalazi kratkom vožnjom sjeverno od Sayulite. On nudi svoje usluge cateringa i kuhanja u Sayuliti, a mi smo u brojnim prilikama uživali u njegovom izuzetnom stilu “meksičke fuzije s azijskim prizvukom”. (sayulitalife.com/mexotik)

Chef Daniel radi sa svojim Sous Chefom Juanom na stvaranju nevjerojatne hrane. Započeo je s pečenom tunom sa sezamom posluženom preko tostinija s rezancima od krastavaca i klicama lucerne začinjene balzamom.

Slijede ručno izrađene empanade punjene škampima pirjanim u meksičkoj salsi od citrusa i topljenom siru panela.

S malo bljeska i vatre Daniel je pirjao hobotnicu u redukciji od naranče s hibiskusom i čipotom posluženu s povrćem na žaru i rižom od kokosa… nježno i ukusno.

Jesti IN… Pripremite sami doživljaj objedovanja

Tri para organizirala su prijateljsko natjecanje i tijekom tri večeri se igralo! Ali naša prva postaja bila je odlazak na riblju tržnicu La Cruz, nakon čega smo posjetili razne gradske tržnice i još jedno zaustavljanje na izvrsnoj ribljoj tržnici odmah preko mosta koji vodi u grad.

Počeli smo s Timskim izazovom: Jumbo Blue Shrimp kuhani na tri načina.

Jedan tim pripremio je pečeni Mahi-Mahi s organskim zelenilom i avokadom.

Jedan tim je ispekao na žaru dva velika jastoga s puno otopljenog maslaca sa strane.

Jedan tim je ispekao na žaru dva odrezaka žute repe tune za sushi Grade oko dva kilograma svaki.

Svi smo pokazali svoje kuharske vještine, kušali izuzetna vina iz Čilea i Meksika, a najviše od svega uživali u iskustvu.

Sažetak

Stvaranje kuhinje u selu s kadrom osobnih kuhara, svježim morskim plodovima, organskim poljoprivrednim tržnicama i lokalnim prodavačima koji nude sve sastojke koji su vam potrebni za nezaboravna gastronomska iskustva… sve to u polutropskom okruženju… jednostavno je vrlo posebno.

“Sayulita Good Vibes” je stvarno stanje uma koje svi posjetitelji doživljavaju… a mi se neprestano vraćamo!

Živio Meksiko… Živio Sayulita!

Uostalom, čemu žurba… inspirirajte se…

© 2017 Nadahnuti putni planovi s Bobom i Janice Kollar