Skip to content

Tave od lijevanog željeza: okrugle vs kvadratne

Ako ste ozbiljan kamper i volite kuhati ukusna jela u kampu, onda znate koliko je važno imati dobru tavu od lijevanog željeza. Ali jeste li znali da oblik tave može napraviti razliku, ne samo u tome koliko dobro grije, već iu tome koliko možete kuhati odjednom.

Ako ste odličan kuhar za kampiranje, ali u svom arsenalu posuđa imate samo okrugle tave, možda je vrijeme da razmislite o dodavanju četvrtaste tave svojoj kolekciji posuđa od lijevanog željeza za kampiranje. Kada se radi o kuhanju hrane na otvorenom na tavi, četvrtasta je prava stvar.

Zbog četvrtastih kutova na četvrtastoj tavi, možete držati i skuhati više hrane nego što biste mogli u okrugloj tavi. Jedan dobar primjer zašto je četvrtasta bolja od okrugle tave je kada kuhate slaninu. Naravno, slaninu možete peći u tavi bilo kojeg oblika, ali četvrtasta tava bit će najbolja opcija. S okruglom tavom morate se brinuti kako ćete te dugačke komade slanine smjestiti u kratke stranice okrugle tave. Ali, kada koristite četvrtasto posuđe od lijevanog željeza, možete staviti onoliko komada slanine na strane tave koliko i na sredinu. Četvrtaste tave nisu savršene samo za slaninu. Također ih možete koristiti za kuhanje pilećih prsa, ribljih fileta ili za prave osobe na otvorenom, svježeg ulova dana.

Naravno, unutra možete koristiti četvrtasto posuđe od lijevanog željeza, ali okrugla tava obično najbolje funkcionira. Glavni razlog je taj što sve današnje peći imaju okrugle plamenike umjesto četvrtastih plamenika. Budući da su plamenici štednjaka okrugli, događa se da se četvrtasta tava neće zagrijavati ravnomjerno kao okrugla tava od lijevanog željeza. Budući da kutovi četvrtaste tave strše izvan plamenika, kutovi četvrtaste tave neće biti ravnomjerno zagrijani kao sredina tave, što bi moglo rezultirati lijepljenjem hrane ili nedostatkom kuhanja na odgovarajuću temperaturu. Zbog toga je četvrtasto posuđe od lijevanog željeza najbolje koristiti za kuhanje na logorskoj vatri. Toplina vatre nije ograničena na određeni oblik, što znači da će se četvrtasta tava ravnomjernije grijati na logorskoj vatri nego na okruglom plameniku.

Tave od lijevanog željeza možete koristiti bilo gdje. Bez obzira odlučite li ostati kod kuće i kuhati na štednjaku ili se uputiti u svoj omiljeni kamp, ​​moći ćete napraviti ukusna jela sa svojim posuđem od lijevanog željeza. Jedina teška odluka koju ćete morati donijeti je odluka želite li ostaviti svoju okruglu tavu kod kuće i donijeti novu četvrtastu tavu. Ili, s druge strane, zašto jednostavno ne ponijeti oboje.