Skip to content

Ugostiteljstvo na moru – život pekara na naftnoj platformi na moru

Ništa nije bolje od mirisa svježe pečenog kruha, a nigdje to nije očitije nego na naftnoj platformi u moru. Posada je izgladnjela i zbrisana nakon 12-satnog rada u smjeni iznad olujnog mora, a kad osjete miris kruha koji upravo izlazi iz pećnice – kruha koji ste sami ispekli – na njihovim umornim licima često će se pojaviti osmijeh i zahvaliti vas po imenu i reći vam kakav ste spasitelj života.

Ovo je život pekara u moru – čini život ugodnim za druge. Ti i dečki radite u smjenama od 12 sati po mjesec dana, a male stvari puno znače. Moral je važan, posebno u neposrednoj blizini za duže vrijeme s ljudima iz cijelog svijeta, tako da možete biti sigurni da su kuhari i pekari na naftnoj platformi u moru vrlo cijenjeni.

Većina pekarskih poslova u moru obavlja se u noćnoj smjeni, ali to također ovisi o opremi, budući da na većim platformama pekari rade i dnevne i noćne smjene. Ali najvjerojatnije ćeš početi u noćnoj smjeni i biti tamo neko vrijeme. Pečenje na naftnoj platformi na moru nije baš otmjeno; Vaši osnovni kruhovi, peciva, peciva, kolačići i grickalice su standardni. Ali ako želite smisliti vlastiti recept za predjelo od kiselog tijesta (i podijeliti ga s kuharima za palačinke od kiselog tijesta), odmah ćete postati rock-zvijezda.

Također, ako želite unijeti neke metode starog svijeta i napraviti kruh u rustikalnom stilu kao što je bavarsko pivo i raženi kruh, ili fini kruh od cjelovitih žitarica, ili talijanski seljački kruh, nitko vas neće spriječiti. U stvari, ako to učinite, vjerojatno ćete imati posao za cijeli život jer idete dalje od svog osnovnog bijelog i pšeničnog.

Osim kruha, offshore pekar također je zadužen za deserte. Sada se možete držati svojih osnovnih pita i peciva i bit će vam dobro. Ali ne idite prečacima u svojim sastojcima; koristite pravi maslac u kolačićima i pecivima i vaši će deserti postati izvrsni. Kao što je Julia Child jednom primijetila, stvarno je nemoguće pogriješiti s maslacem. Sve je u tome da ljudi budu sretni, a ništa ne stvara ugodu kao upotreba velikih količina pravog maslaca. Ako prijeđete još jednu milju i počnete raditi stvari kao što su ekleri, krafne i kremšnite, nećete biti samo rock zvijezda; svi će vaši zapisi postati platinasti.

Pekarski poslovi u moru imaju svoj jedinstveni skup izazova i nagrada. Ali kao i sve drugo u životu, važno je što od toga napravite. Pristupite mu s radošću i stavom služenja, i otkrit ćete da vam se vrata otvaraju, ne samo na naftnim platformama, već iu životu. Nemojte biti samo offshore pekar – budite najbolji offshore pekar kojeg je vaša ekipa ikada upoznala i učinite ih sretnima i oduševljenima što mogu sudjelovati u vašim kreacijama. Nećete samo usrećiti posadu; učinit ćeš ih svojim prijateljima.