Skip to content

Uravnotežena prehrana za žene: vodič za aktivnu, zdravu i fantastičnu vas!

Ljudski život se vrti oko hrane. Odigrao je veliku ulogu u definiranju naših životnih stilova, kultura pa čak i osobnosti! Ali činjenica ostaje: kvaliteta prehrane koju uključujemo u svoj život određuje kvalitetu našeg zdravlja. Aktivan život zahtijeva dobru i uravnoteženu prehranu.

ŠTO JE TOČNO URAVNOTEŽENA PREHRANA?

Ovo je pitanje koje nam se nameće čim čujemo riječ uravnotežena prehrana. Uravnotežena prehrana jednostavno znači da trebate pojesti pet porcija obroka svaki dan. Ovih pet porcija osmišljeno je na način da većinom uključuje raznovrsno voće, povrće, orašaste plodove, bijelo meso i mliječne proizvode s niskim udjelom masti.

URAVNOTEŽENA PREHRANA ZA ŽENE:

Ženski raspored često je naporan jer pokušava istovremeno upravljati i poslovima i obiteljskim životom. To često zna biti iscrpljujuće i parati živce. Osim toga, ne možete se odreći obveznih društvenih obaveza i obiteljske kupovine. Uz tako rigoroznu rutinu, žene često ne mogu odvojiti vrijeme za tjelesne aktivnosti. Da budem iskren, nakon užurbanog dana na poslu i rješavanja obiteljske rutine čak i sama riječ tjelovježba izaziva jezu u tijelu! Nutricionisti preporučuju da žena u prehrani treba imati 2000 kcal energije dnevno. Pametan način da dobijete te kalorije je da ih podijelite na pet porcija hrane koje jedete dnevno kao dio svog rasporeda uravnotežene prehrane.

PODJELA DIJETE:

Hranu koja sadrži ugljikohidrate poput tjestenine, krumpira, riže i žitarica treba uzimati u malim obrocima. Vaša bi se prehrana uglavnom trebala sastojati od bjelančevina poput ribe, peradi ili mesa te raznog voća i povrća. Izbjegavajte ulje, maslac i slatku hranu koliko god možete.

DORUČAK:

Stara izreka “Doručkuj kao kralj” je istinita. Ne postoji bolji način da započnete dan od dobrog, obilnog i zdravog doručka. Kako napredujemo u današnje doba tehnologije, često zanemarujemo ovaj najvažniji obrok u danu. Međutim, zdrav doručak igra važnu ulogu u održavanju vaše budnosti i aktivnosti cijeli dan. Ako ste jedna od onih žena koje paze na svoju težinu, odlučite se za doručak baziran na proteinima. Proteinima je potrebno dulje vrijeme za probavu u usporedbi s ugljikohidratima, pa je vjerojatno da ćete jesti manje, rano se osjećati siti i unijeti manje kalorija. Doručak temeljen na proteinima može varirati od kajgane preko nemasne šunke do dimljenog lososa. Tvoj izbor; samo pazite da ne preskočite doručak.

JUTARNJI ZALOG:

Prijepodnevni zalogaji zahtijevaju lagane zalogaje koji mogu uključivati ​​zobene kekse ili kolače, vegetarijanske štapiće ili jednostavno malo masnoće jogurta.

RUČAK:

Ručak bi trebao biti kombinacija dijete s malo ugljikohidrata i proteina. Isključivanje ugljikohidrata iz prehrane nije preporučljivo jer su ugljikohidrati trenutni izvor energije i bez njih će razina šećera u krvi pasti. Uzmite kombinaciju sendviča s puno vlakana i cjelovitih žitarica s malo proteina poput piletine, lososa ili tune. Ne zaboravite uključiti puno salate.

POPODNEVNE ŽELJE:

To je vrijeme u kojem ljudi obično jedu nezdravu hranu. Popodnevnu želju najbolje je zadovoljiti nekim voćem. Možete dodati i šaku oraha ili badema.

VEČERA:

Vrijeme večere zahtijeva zdravu mješavinu ugljikohidrata s niskim udjelom masti i vlaknima s proteinima i povrćem. Napunite svoj tanjur šarenim povrćem i ukusnim preljevom za salatu. Uz ribu, meso ili piletinu možete uključiti i pastu, smeđu rižu ili kvinoju.