Skip to content

Uvod u Bak-Kut-Teh

Bak Kut Teh poznata je kineska juha u Maleziji i Singapuru, posebno u gradu Klang. U Klangu postoji više od 200 štandova Bak Kut Teh. Ime se doslovno prevodi kao “juha od svinjskih kostiju”. Jelo se jednostavno sastoji od mesnatih svinjskih rebara u složenoj juhi od začinskog bilja i začina (uključujući zvjezdasti anis, cimet, klinčiće, dang gui i češnjak), koja se satima kuhaju zajedno sa svinjskim rebrima. To je tipičan doručak među malezijskim Kinezima.

U tradicionalnom bak kutu, uz svaki stol za blagovanje uvijek je plinski stolac s kipućom vodom i kineski set za čaj na stolu. Gosti će sami sebi skuhati čaj i popiti ga prije nego što kušaju ukusno jelo – Bak Kut Teh. Bak kut the obično se jede s rižom, a često se poslužuje s youtiaom (trakicama prženog tijesta) za umakanje u juhu. Kineski čaj raznih vrsta također se obično poslužuje u uvjerenju da razrjeđuje ili otapa veliku količinu masnoće koja se konzumira u ovom jelu punom svinjetine.

Tradicionalno, bak kut Teh juha poslužuje se u zdjeli (na kojoj je naslikan pijetao) zajedno sa zdjelom bijele riže. Umak od soje, nasjeckani chilli padi i češnjak uzimaju se zajedno kao začin.

Glavni sastojci su svinjsko meso, svinjska rebra, svinjska mast, svinjski rep, svinjske iznutrice (jetra, bubrezi kao i svinjska iznutrica). Danas neki dodaju dodatne sastojke kao što su razne gljive, zelena salata i komadići sušenog tofua i plodova mora.

Bak Kut Teh je jelo koje ne smijete zanemariti kada posjetite Maleziju, pogotovo kada posjećujete grad Klang.