Skip to content

Vinski bar i restoran dijele osnovne karakteristike vina koje morate znati

Poznavanje osnovnih karakteristika vina pomoći će vam da razvijete svoje nepce i pronađete omiljena vina. Sigurno ćete imati veće šanse dobiti ono što volite. Vinski bar i restoran kaže da je klasificiranje vina po osnovnim karakteristikama najbolji način da naučite svoj ukus.

Karakteristike vina

Slast – Ovo je također poznato kao razina suhoće. Ljudska percepcija okusa počinje na vrhu jezika. Već prvi dojam o vinu je koliko je slatko. Da biste okusili slatko, morate usmjeriti pozornost na okusne pupoljke na vrhu jezika. Ako vam okusni pupoljci trnu, to ukazuje na slatkoću.

Kiselost – Oporost i pikantnost su kiselost u hrani i piću. Okus kiselosti obično se brka s okusom višeg alkohola. Doista je uobičajeno da vina uzgojena u hladnijim berbama imaju višu kiselost. Oni se čine lakšima jer djeluju kao “prskavi”. Volite li bogatiji i okrugliji, birajte one s manje kiselosti. Karakteristike kiselog vina uključuju osjećaj šljunka kada protrljate jezikom do nepca i osjećaj kao da možete slasti. Usta su vam također mokra ili vam se čini kao da ste upravo zagrizli jabuku.

Tanin – Ovo je često krivo shvaćena karakteristika jer se brka sa razinom suhoće. Tanin isušuje usta. Tanin u vinu znači postojanje fenolnih spojeva koji vinu dodaju gorčinu. Fenoli se nalaze u sjemenkama i ljusci vinskog grožđa. Također, može se dodati vinu uz korištenje odležavanja u drvu. Tanin ima okus poput bilja i obično se opisuje kao adstringent. Dodaje kompleksnost, ravnotežu i strukturu vinu. Što je najvažnije, napitak će tako duže trajati.

Voće – Vina karakteriziraju uglavnom glavni voćni okusi. Stručnjaci su istaknuli da će vam kušanje voćnih okusa pomoći da bolje definirate svoje preferencije. Na primjer, ona s notama jagode vode u drugačiji set sortnih vina u usporedbi s onima koja imaju okus kupine. Štoviše, razina plodnosti može dovesti do različitih regija uzgoja. Crno vino se pravi od crvenog voća poput maline ili tamnog voća poput borovnice i kupine. Bijelo vino, s druge strane, često se radi od breskve i žute jabuke ili limuna i limete.

Tijelo – To je rezultat mnogih čimbenika poput sorte vina, razine alkohola, berbe, odakle je i kako je napravljeno. Ovo je snimka cjelokupnog dojma vina.