Skip to content

Vodič za zdravu hranu za vegetarijansku prehranu

Općenito stajalište je da ne možete pogriješiti s vegetarijanskom prehranom; bogat je nutrijentima s puno vlakana, vitamina i antioksidansa. Ali jeste li znali da vegetarijanska prehrana može biti niska u proteinima ako nisu uključene odgovarajuće grah, leća i/ili mliječni proizvodi? Na primjer, vegetarijanski obrok koji se sastoji samo od lisnate zelene salate s prilogom od kruha od cjelovitih žitarica ima malo proteina. Dodavanje graha u lisnatu zelenu salatu, dodatak juhi od leće i/ili porcija nemasnog mlijeka ili jogurta jednostavni su načini za uključivanje proteina u obrok. Također, jedenje iste salate od zelene salate za ručak svaki dan također može značiti da vašoj prehrani nedostaje raznolikost. Konzumiranje raznovrsnog povrća i voća osigurava da redovito dobivate različite hranjive tvari iz prirodne hrane. Bilo da jedete kod kuće ili u restoranu, postoje web stranice s besplatnim alatima pomoću kojih možete potražiti podatke o nutritivnoj vrijednosti hrane i recepte.

Većina besplatnih baza podataka o prehrani koje su dostupne na internetu pružaju sadržaj kalorija, ugljikohidrata, proteina i masti u hrani. Mogu uključivati ​​i dodatne informacije o nutritivnoj vrijednosti hrane poput dijetalnih vlakana, kolesterola i sadržaja natrija. Područje nutricionizma kontinuirano se razvija zahvaljujući opsežnim znanstvenim istraživanjima koja se provode diljem svijeta. Od certificiranih nutricionista zahtijeva se kontinuirano usavršavanje znanja i vještina na temelju rezultata najnovijih znanstvenih istraživanja. Budite u tijeku s prehrambenim preporukama čitajući savjete o prehrani koje su dali kvalificirani stručnjaci; izbjegavajte yo-yo učinke pomodnih dijeta i čudesne hrane.

Kvalificirani stručnjaci za prehranu sa specijalizacijama za kronične zdravstvene bolesti, alergije na hranu, prehrambena ograničenja ili etničke dijete također mogu ponuditi podršku putem personaliziranih konzultacija i savjeta o prehrani. Mnogi Indijci slijede vegetarijansku prehranu koja također uključuje jaja i mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta, mlaćenice, sira i maslaca. Većina slanih indijskih grickalica obično se prži u dubokom ulju, dok se deserti rade s gheejem (pročišćenim maslacem). Umjerenost je važna jer su i grickalice i deserti bogati mastima. Postoji vrlo malo besplatnih internetskih baza podataka o hrani koje pružaju točne podatke o indijskoj kuhinji o hranjivim vrijednostima ili popis hrane sa sadržajem proteina za etničku kuhinju. Rad s kvalificiranim stručnjakom za prehranu koji je također upućen u etnička ograničenja prehrane pomaže u stvaranju odgovarajućih planova obroka i modifikacija prehrane koje odgovaraju vašem životnom stilu i zdravstvenim zahtjevima. Bilo da se radi o bolesti srca, hipertenziji, dijabetesu, trudnoći ili gubitku težine, koristite usluge koje nude kvalificirani stručnjaci za prehranu kako biste ispunili svoje zdravstvene ciljeve.