Skip to content

Zašto tinejdžeri trebaju doručak

Čini se da tinejdžeri i doručak ne idu zajedno, zato biste trebali shvatiti zašto tinejdžerima treba doručak. Kao učiteljica i učiteljica zaprepaštena sam brojem tinejdžera koji ne doručkuju. Što je još gore, ima ih koji ni ne ručaju. Tijekom škole njihova je energija toliko niska da teško mogu ostati budni i razmišljati. Ili ne dijele te informacije ili su roditelji toliko zaposleni da nisu svjesni loših prehrambenih navika svojih tinejdžera.

Hranjenje tinejdžera može biti izazov. Njihove potrebe razlikuju se od potreba mlađe djece. Tinejdžere treba naučiti donositi zdrave odluke i cijeniti dobru hranu. Dio problema proizlazi iz oglašavanja. Slike modela ih tjeraju da vjeruju da su predebeli iako nisu. Studija u pedijatriji sugerira da je veća vjerojatnost da će tinejdžeri koji propuste doručak imati prekomjernu težinu. Tinejdžeri koji doručkuju obično su aktivniji. Kvaliteta njihove prehrane i odnosa prema hrani je bolja.

Tinejdžeri koji preskaču doručak imaju tendenciju prejedati se kasnije tijekom dana i jesti grickalice s visokim udjelom masti. Studije su pokazale da ako ne jedu ujutro dožive pad energije sredinom jutra. To ima utjecaja na ocjene. Zapravo, tinejdžeri koji preskaču doručak imaju veću vjerojatnost da će biti pretili kao odrasli. Pretilost među djecom i odraslima sve je veći problem u SAD-u

Srednjoškolci više vremena provode u školi. Mnoge od tih škola im ne dopuštaju da odu na ručak. Imaju više novca i više su izloženi automatima za prodaju. Iako automati za prodaju nisu uvijek izvori nezdrave hrane i pića, u kombinaciji s izborom u kantini stvaraju prehranu “junk food”. Mnogi se učenici ne odlučuju za ručkove s niskim udjelom masnoće prema studiji školske prehrane i prehrane.

Izgovori za ne doručak uključuju nedostatak vremena ili negladnost rano ujutro. Oba se lako rješavaju. Prije svega, roditelji moraju razgovarati sa svojim tinejdžerima o važnosti prehrane i zašto preskakanje obroka može biti štetno za njihovo zdravlje. Objasnite negativnu stranu nepravilne prehrane. Studija Opće bolnice Sveučilišta Harvard u Massachusettsu otkrila je da studenti koji doručkuju imaju bolje ocjene i smanjeni broj izostanaka i kašnjenja.

Ne dopustite da vas izgovori odvrate od toga da ih ujutro pojedete. Postavite očekivanja. Možete postaviti jelovnik koji se sastoji od hrane za van. Neki od artikala koje možete uključiti su: muffini s voćem i mekinjama, smoothieji, granola, pločice za doručak i pića, šalice za voćnu salatu. Postoje čak i smrznuti doručak koji vaš tinejdžer može staviti u toster i zgrabiti ga na izlasku. Sve se to može pojesti “u bijegu” prije škole. Zaista nema isprika za tinejdžere da ne pojedu neku vrstu doručka.

Još jedna ideja koju vrijedi isprobati je ugraditi stanku za prehranu u školski raspored. Srednja škola u kojoj sam godinama predavao imala je petnaestominutnu stanku za prehranu u 9 ujutro. Ovo je dobro funkcioniralo u školi od 2600 učenika. Učenici su imali priliku nešto pojesti i podići energiju. Razgovarajte s ravnateljem i PTA-om i vidite može li se tako nešto organizirati za sljedeći semestar. To ne znači produžiti školski dan. To se može postići brijanjem nekoliko minuta svake mjesečnice. Vrijedi pokušati za zdravije tinejdžere.

Natjerati tinejdžera da pravilno jede i ne preskače obroke ključno je za njihovu buduću dobrobit neophodno je za razumijevanje zašto tinejdžerima treba doručak. Doručak je jedan od načina da im pomognete da dobiju esencijalne hranjive tvari koje su im potrebne kako bi ostali jaki i zdravi i uspješni u školi. Uključiti se. Tinejdžer i doručak stvarno idu zajedno.