Skip to content

Zdrava hrana – koja možda i nije tako zdrava

Kada je riječ o mršavljenju, jedinstveni plan prehrane za sve nema sjajne rezultate. Ovo je mnogo važnije s obzirom na to da iako neki mogu biti dobri i korisni, s druge strane mogu biti štetni za nekoliko pojedinaca.

Međutim, naći ćete puno pojedinaca koji pretpostavljaju da budući da se neka namirnica smatra “zdravom” i “dobrom” sugerira da su potpuno slobodni jesti je onoliko koliko žele, a da to nema nikakvih posljedica.

Rasprava o tome koja je hrana dobra ili ne ostat će vjerojatno beskrajna. Čini se da se s vremena na vrijeme pojavljuju mnoga uvjerenja koja izazivaju podjele. Rekavši to, postoje određene stvari koje gotovo svi prihvaćaju da nisu idealne kad god želite smanjiti težinu i živjeti zdravim životom.

Koliko se određena namirnica točno može smatrati lošom, zapravo je diskutabilno s obzirom na to da se bilo koja namirnica može jesti u umjerenim količinama, a da nema negativan učinak na pojedinca.

Stoga je bitno uzeti u obzir ukupnu kvalitetu kao i učinke nekih namirnica koje trenutno jedete onoliko koliko želite, dok možda mislite da one nemaju nikakav utjecaj na vaše napore u mršavljenju.

Prilično je zapanjujuće primijetiti da mnogi pojedinci jedu toliko visoko prerađene hrane misleći da je ona za njih uistinu hranjiva.

Dolje je niz uobičajenih namirnica koje muškarci i žene jedu vjerujući da jedu zdravu hranu.

Preljevi za salate

Dok je salata sama po sebi poznata kao način konzumacije zdrave i uravnotežene hrane, primijenjeni dressing ipak je može učiniti potpuno “štetnom”. Mnoštvo običnih preljeva za salatu sadrži puno šećera i koristi prvenstveno biljna ulja, uključujući uljane repice ili sojino ulje. Ove vrste dodataka lako pomažu da salata bude jednako štetna kao i druga hrana koju bi osoba mogla izbjegavati.

Kao alternativu, svoje salate možete začiniti maslinovim ili octenim uljem. Također možete potražiti brojne daleko zdravije preljeve za salatu koji nemaju dodane konzervanse, biljna ulja i sladila.

Konvencionalna soja

Sva soja sadrži velike količine fitoestrogena za koje mnogi stručnjaci osporavaju da su korisni ili nezdravi. U isto vrijeme, većina konvencionalne soje uglavnom je genetski poboljšana i stoga postavlja puno pitanja o dobrobiti i sigurnosti. Pokušajte svesti unos soje na minimum i također se odlučite za organske i cjelovite varijante hrane.

Jogurt

Većina klasičnih jogurta ima tendenciju da bude punjena s puno umjetnih sladila i/ili šećera. Domaći jogurt ili onaj koji možete dobiti od svježeg mlijeka s lokalnog farme često je vrlo hranjiv. Iskoristite grčki jogurt ili nabavite vrlo dobar visokokvalitetni organski obični jogurt, a zatim dodajte preljeve koje preferirate.

Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna

Razmišljajući o tome, pšenica i nije baš toliko zdrav obrok. Dakle, uključivanje “cjeline” u njega neće ga bitno učiniti boljim. Mnoge od ovih vrsta prehrambenih proizvoda uključuju dodane količine šećera, ulja i drugih neprirodnih sastojaka. Međutim, možete minimizirati količinu glutena ili pšenice koju konzumirate u svojoj prehrani.

Dijetalni napici

Ovo je još jedna vrlo kontroverzna tema jer mnogi ljudi tvrde da su sintetski zaslađivači koje posjeduju obično lošiji od šećera. S druge strane, postoje neki podaci koji sugeriraju da imaju neizravan utjecaj na povećanje tjelesne težine. U redu je piti ih u umjerenim količinama, ali zapamtite da će zamijeniti nekoliko mnogo boljih opcija pića, uključujući kavu, čaj ili čak čistu vodu. Stoga razmislite dva puta.